На изборите на 2 април "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" ще се явят обединени, посочват във Facebook страницата си ДБ.

"Заедно за България с висок, европейски стандарт на живот и справедливо общество. България на свободните и равноправни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето", пише в публикацията.

„Пътят е неравен, заедно можем да го извървим по-лесно и да постигнем мечтата си за една достойна и просперираща България.“


Малко по-рано днес депутатът от ДБ в 48-то Народно събрание Ивайло Мирчев съобщи в "Още от деня" по БНТ за подписано коалиционно споразумение между двете формации за общо явяване на парламентарните избори. Те ще се явят под името "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

„Имаме коалиционно споразумение и се регистрираме в ЦИК“, каза Мирчев. „Имаме разбирателство, така че ще се явим заедно на изборите под името "Продължаваме Промяната"-"Демократична България". Той добави, че започват да събират подписи за регистрация в Централната избирателна комисия.

Днес и двете партии разпространиха остри позиции срещу изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел.
Преди участието си в Европейския съвет Радев заяви пред български журналисти, че България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, „защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика“. По повод помощта за Украйна президентът заяви, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска, добави държавният глава.
ДБ настоява в своята позиция българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО.
Според ДБ с изявленията си Радев за пореден път е поставил под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО".
"Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес. Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашите собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право", посочват ДБ в позицията си.
Според текста в нея с цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, се посочва в позицията, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. "Призивите за такъв “мир” при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес", пишат от ДБ.
"Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна", заявяват от ДБ. Наред с това, според "Демократична България", президентът и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО.
Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия, коментират от ДБ. И добавят, че по отношение на “Лукойл” Радев и служебният кабинет също поддържат неизгодното за България статукво и не използват съществуващите и новосъздадени от 48-ото НС възможности да защитят националните ни интереси, намаляване на цените и събирането на данъци, включително за минал период. Сега Радев се заема и с опит да удължи максимално зависимостта ни от “Росатом”, се казва в позицията. "Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика", се казва в позицията.

България задкулисно е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година

„Продължаваме Промяната“ посочва в своята позиция, че с изказванията си от Брюксел президентът Румен Радев „демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народното събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати. Според ПП президентът рискува да постави България в изолация на международната сцена.
„Независимо че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата - Народното събрание“, допълват от ПП.
От партията припомнят, че на 9 декември 2022 г. парламентът е одобрил изпращането на военна подкрепа за Украйна.
„На следващо място, със 156 гласа „за“ на 9 ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сферата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един единствен доставчик. Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи за това, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България“, смятат от ПП.
След спирането на доставките от „Газпром“ България е намерила алтернативни източници, допълват от партията. Служебното правителство положи неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от „Газпром“ и директно заеха позиция против интересите на България по отношение на потенциалния арбитражен спор между страната ни и „Газпром“.
„Българските национални граници и националната ни сигурност, както и тези на която и да е друга суверенна държава, не могат да зависят от хрумванията на диктатор като Путин. България е демократична суверенна парламентарна република, част от ЕС и НАТО“, завършва позицията на ПП.

От БСП определиха като правилна, но леко закъсняла, позицията на президента за вето върху евентуални санкции на ЕС, свързани с ядрената енергетика.

Ако има санкции срещу руското ядрено гориво, ние трябва да ги подкрепим като през това време осигурим изграждането на съпътстващи алтернативни мощности, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.

Тази вечер граждани се събраха пред президентството на протест под надслов „Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев – вън“. Протестът се организира от Инициатива „Бъдеще с памет“, съобщи БТА.


„Действията на президента Радев обричат бъдещето на детето ми и бъдещето на моята България в лоша посока“, коментира пред медии Петър Москов. Той каза, че държи да е част от „процеса, който ще отстрани този човек от властовите механизми, които използва, и ще може да възстановим смисления и добър път, по който бяхме тръгнали“. Според Москов български президент, президент на държава член на ЕС не може да прави реверанси към "сатрапски" режим. Протестирам срещу поведението на президента Радев, който не защитава интересите на България, а тези на Русия, коментира за БТА Даниела Стефанова. Според нея той трябва да си подаде оставката, заедно с вицепрезидента. Протестиращите скандираха „оставка“.