Докато министър-председателят на Япония Фумио Кишида избира новия ръководител на централната банка на страната, последните данни за икономиката ѝ показват, че тя се възстановява от пандемията с много по-бавни темпове от очакваното.

В същото време цените растат с най-бързия темп от повече от 40 години.

Какво може да направи академикът Казуо Уеда, за да подобри състоянието на третата по големина икономика в света?

Ако той бъде одобрен от парламента на страната като следващ управител на Японската централна банка, Уеда трябва да се справи както с бавния икономически растеж, така и с най-високата инфлация от 1981 г. насам.

Във вторник официалните данни за последните три месеца на 2022 г. показаха, че икономиката на Япония е нараснала с 0,6% - много по-ниско от прогнозите за растеж от 2%.

Междувременно данните за декември показаха, че основните потребителски цени са се повишили с 4% спрямо година по-рано, което е два пъти по-високо от целевото ниво на централната банка.

Експертите предупреждават, че следващият управител на Bank of Japan ще трябва да повиши лихвените проценти, за да ограничи инфлацията, без да навреди на крехкия икономически растеж, отбелязва BBC.

Основната причина за това е, че цените в страната сe повишaват от външни фактори, като войната в Украйна, а не от силата на икономиката.

Въпреки че е академик по образование, Уеда не е напълно непознат за централната банка. Той беше член на съвета за политика на Bank of Japan между 1998 и 2005 г. Той беше там през 1999 г., когато банката взе нетрадиционното решение да въведе нулев лихвен процент в опит да даде тласък на икономиката на страната, припомня BBC.

Уеда обаче не беше в банката, когато тя приложи своята противоречива политика за поставяне на таван върху лихвените проценти, плащани по държавни облигации.

Политиката, известна като контрол на кривата на доходност (YCC), има малко пряко въздействие върху обикновените потребители. Инвеститорите обаче оказват натиск върху централната банка да се откаже от нея, тъй като тя има негативно влияние върху възвръщаемостта на техните инвестиции.

Миналата седмица финансовите пазари приветстваха съобщенията, че Кишида ще номинира Уеда за наследник на сегашния управител на Bank of Japan Харухико Курода, който е на тази позиция от десетилетие. Смята се, че Уеда е кандидатът, който е най-вероятно да отмени тази политика.

Предизвикателствата, пред които е изправен следващият управител на Bank of Japan, може да са плашещи, но Уеда се възприема от някои експерти като прагматик, който ще може да се адаптира към променящия се икономически пейзаж.

„Той не е човек на догмата, а човек на науката; дълбок и креативен мислител, който не се страхува да тества хипотезата си в реалния свят“, казва икономистът Йеспер Кол в доклад. „Уеда ще се стреми да създаде оптимална устойчива политическа рамка, вместо да търси големи, бързи победи“, допълва той.