Азиатските фондови индекси се колебаеха на втората за седмицата сесия – инвеститорите усвоиха ястребовите коментари на Федералния резерв и очакват данните за инфлацията в САЩ, която ще бъде огласена в четвъртък и ще очертае траекторията на лихвените проценти.

Борсовите индекси в Австралия и Югоизточна Азия паднаха, докато тези в континентален Китай се колебаеха, а японският индекс Topix се повиши след повторно отваряне след официален празник. Договорите за S&P 500 се понижиха, след като индексът не успя да се задържи над нивото от 3900, изтривайки напредъка, който достигна почти 1,5% в понеделник, пише Bloomberg.

Ентусиазмът на търговците, които очакваха бърз край на агресивното повишение на лихвените проценти, заради охлаждането на глобалната инфлация, беше попарен в понеделник, когато президентът на Фед в Сан Франциско Мери Дейли каза, че очаква централната банка да повиши лихвите над 5%. Нейният колега от Атланта Рафаел Бостик потвърди информацията – според него политиците трябва да повишат нивата над 5% до началото на второто тримесечие и след това да изчакат за „дълго време“.

Тези, които залагат на по-бавни увеличения ще очакват доклада за инфлацията в САЩ в четвъртък – седмица след данните за работните места, които показаха, че растежът на заплатите се е забавил.

Стабилен ръст на заетостта в САЩ през декември Работодателите добавиха 223 000 работни места, което намали безработицата от 3,6% през ноември до 3,5% за декември

Shanghai Composite падна с 0,3% под 3 170, докато Shenzhen Component загуби 0,1% до 11 440 във вторник, спускайки се от скорошните върхове. Инвеститорите натрупаха известни печалби след силното рали, предизвикано от икономическото повторно отваряне на Китай, коментира Trading Economics.

Трейдърите са предпазливи преди Лунната нова година на фона и опасенията, че „голямото пътуване” ще доведе до скок на заразените с Covid. Освен това слабата сесия на Wall street през нощта помрачи настроенията – опасенията за глобалния ръст на икономиката, инфлацията и лихвените проценти продължават да владеят финансовите пазари.

Загубите във финансовия сектор бяха водени от Ping An Insurance (-1,9%), China Merchants Bank (-1,3%) и Ping An Bank (-1,2%). Други тежки фирми също отбелязаха спад, включително BYD Company (-1,7%), Zijin Mining (-1,1%) и Guangdong Zhongshe (-1,5%).

„Голямото пътуване“ под сянката на COVID започна в КитайНад 2 милиарда китайци ще пътуват през следващите 40 дни в сезона на пътуванията, очакват властите

Индексът Bloomberg Dollar Spot бе слабо променен. Доходността на 10-годишните държавни облигации се поддържа на 3,53%. Доходността на 10-годишните облигации на Япония - таванът за политиката за контрол на кривата на доходност на Bank of Japan, е 0,5 на сто.

„В допълнение към вероятността лихвените проценти да останат високи и възможното икономическо забавяне, всяко оптимистично развитие, предизвикано от забавящата се инфлация, може да бъде компенсирано от все още високите оценки на акциите и прекалено оптимистичните очаквания за печалба“, отбеляза Крис Ларкин от Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Притесненията за рецесия в САЩ и Европа тази година са компенсирани от подновен оптимизъм за Китай. Втората по големина икономика в света направи обратен завой на строгите Covid ограничения през декември. Очаква се тя да запише ръст от 4,8% тази година, според изданието. Все пак дефлационният натиск се влоши през четвъртото тримесечие, като ръстът на цените вероятно ще бъде слаб, дори когато икономиката се възстанови по-късно тази година, според China Beige Book International.