Пазарни анализатори очакват по-добро представяне на азиатските пазари през 2023 г. след двете лоши години с повторното отваряне на икономиката на Китай и потенциално по-слабият долар.

Те очакват акциите в региона да се покачат с 9% до края на следващата година, сочи прогнозата им след допитване на Bloomberg. Повечето от негативите, които са натежали върху Азия – от свръхвисокия долар, локдауните на Китай и спирането на производството на чиповете – избледняват, което води до по-добри перспективи за печалби.

Франк Бензимра, мениджър за Азия в Societe Generale SA, очаква възстановяването на печалбите да се случи от второто тримесечие.

MSCI Asia Pacific без японския индекс се е понижил с 19% през 2022 г. след спад от 4,9% през 2021 г., увеличавайки слабото си представяне спрямо глобалните конкуренти. Чуждите инвеститори са изтеглили над 50 млрд. долара от нововъзникващи пазари извън Китай тази година.

Въпреки че никой от участниците в анкетата на изданието не вижда спад на азиатските акции през следващата година, прогнозите са разнопосочни - от равна възвръщаемост до 15% скок, което подчертава предпазливостта в оценките на рисковете от глобална рецесия и противоречивите очаквания от повторното отваряне на Китай.

Докато регионалните показатели може да победят индекса S&P 500, според очакванията на анализаторите, те няма да успеят да възстановят собствените си върхове от 2021 г., дори ако най-възходящата оценка се сбъдне.

Проучване сред мениджъри на фондове в Азия от Bank of America този месец също показа, че около 90% от респондентите очакват напредък в акциите на Азия и Япония.

Най-големите катализатори

Бързото премахване на ограниченията на Covid от китайските власти се очаква да подкрепи дестабилизираната икономика — и нейните регионални търговски партньори — с близо 5% растеж през 2023 г. Друг двигател ще бъдат по-слабите зелени пари, като доларовият индекс на Bloomberg стабилно пада от рекорда си през септември .

Стратезите виждат, че първоначалното възстановяване на пазара се дължи на ниски оценки, последвано от повишаване на очакванията за печалба. Прогнозите за бъдещи печалби за индекса MSCI Asia Pacific ex-Japan Index са нараснали с 3,6% от началото на ноември, което предполага, че пониженията може да са достигнали дъното, докато съкращенията продължават за членовете на S&P 500.

„Смятаме, че Азия може да се представи по-добре през 2023 г. Глобалните инвеститори ще пренасочат средства от САЩ към Азия на базата на устойчиви топ линии, превъзходни маржове и цикли на печалби, по-слаб долар и положителен обрат при ревизиите на EPS“, посочи по-рано този месец Дан Файнман, ръководител на стратегията за акции в Азиатско-Тихоокеанския регион в Credit Suisse Group AG.

Какво се променя

При обръщане на тенденцията тази година Китай отново ще стане „инвестиционен“, според Тина Тенг от CMC Markets, което ще спомогне за изпреварването на Северна Азия спрямо южните й колеги.

Южна Корея - и в по-малка степен Тайван - се очертават като фаворити, тъй като се смята, че се възползват от подобрението в цикъла на инвентаризация на технологичния хардуер. Allianz SE, Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. са сред брокерите, които също препоръчват тези пазари.

По-неблагоприятна е ситуацията за пазарите на юг. Относително по-високите оценки на Индия след рекордна поредица може да доведат до по-слабо представяне, докато горещият ръст на индонезийските акции охладнява този месец.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това

Най-големите рискове

Борсовите експерти са склонни да са оптимистично настроени към новата година. Предизвикателствата обаче са налице, въпреки целия оптимизъм, като опасенията са свързани основно с Китай – за времето и степента на повторното отваряне.

„Черният лебед в стаята е рискът Фед да „отново закъснее“, но този път с намаляване на лихвените проценти“, смята Хавард Чи, ръководител на изследванията в Quarz Capital Asia Singapore Pte. Като цяло той е оптимистичен за азиатските акции и прогнозира, че индексът MSCI Asia Pacific може да нарасне с 10-15% до края на 2023 г., воден от подобряване на оценките и печалбите.