Руската рубла достигна във вторник най-слабата си стойност спрямо долара от края на април, засегната от по-ниските валутни приходи от износа на въглеводороди. Пазарите се ориентираха към нови вериги за доставки, пише Reuters.

Тази сутрин рублата беше с 0,1% по-слаба спрямо долара до 73,88, след като достигна 73,9850 по време на сесията и се установи на най-ниската си точка от 25 април 2022 г.

Руската валута загуби 0,3% до 79,26 спрямо еврото и отслабна с 0,3% до 10,83 спрямо юана.

Отслабването на рублата от около 68 за долар в средата на януари до сегашните нива може да се обясни главно с динамиката на валутния пазар и вноса, според анализатори на Alfa Capital.

Някои руски износители са освободени от превалутирането на приходите си в рубли съгласно междуправителствени споразумения от 6 февруари, което леко облекчи капиталовия контрол, който поддържаше рублата през 2022 г.

„Много косвени признаци сочат за възстановяване на вноса, поради създаване на нови вериги за доставки през приятелски страни, следователно търсенето на чуждестранна валута от вносителите се е увеличило“, е коментарът на анализаторите от Alfa Capital.

Руското правителство продава 8,9 млрд. рубли (120,8 млн. долара) срещу чуждестранна валута на ден, за да запълни бюджетния дефицит, който се е увеличил вследствие на по-ниските приходи от петрол и газ.

Очакванията за по-слаби приходи от енергийни суровини също натежаха върху руската валута, след като Руската централна банка намали прогнозата си за цената на петрола Urals в петък.

Банката намали прогнозната си средна цена за останалата част от годината до 55 долара за барел, което е спад от предишната прогноза за 70 долара.

Суровият петрол Brent, глобален еталон за основния износ на Русия, се понижи с 0,5% до 86,2 долара за барел.

Руските фондови индекси се понижиха.

Деноминираният в долари индекс RTS падна с 1% до 956,2 пункта, най-слабата му оценка от 6 януари насам. Базираният в рубли индекс MOEX Russian беше с 0,9% по-нисък до 2243,0 пункта.