Инфлацията в САЩ леко се е охладила в началото на годината, но остава висока, тъй като потребителските цени за енергия, жилища, храна и много други стоки са се увеличили.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 6,4% през януари спрямо година по-рано, след ръста от 6,5% през декември, съобщи Министерството на труда на САЩ във вторник.

Това е седмият пореден месец на облекчаване на инфлацията, след върха от 9,1% през юни 2022 г. или най-високата инфлация от 1981 г. насам.

Последните данни идват, след като Федералният резер повиши агресивно лихвените проценти през последната година. Те вероятно ще накарат Фед да направи ново повишение на срещата си през март и да сигнализира, че след това са вероятни и по-нататъшни увеличения.

В последните си публични изяви членовете на Фед подчертаха, че очакват по-дълга борба с инфлацията от повечето инвеститори, залагащи през последните седмици на по-бърз спад на инфлацията.

Процесът на понижаване на инфлацията до целта на Фед от 2% "вероятно ще отнеме доста време и няма бъде гладък", заяви председателят на Фед Джером Пауъл по време на дискусия миналата седмица.


Председателят на Фед Джером Пауъл се готви за по-дълга борба с инфлацията Процесът на понижаване на инфлацията до целта от 2% вероятно ще отнеме

Индексът на основната инфлация, който изключва волатилните цени на енергията и храните, нарасна с 5,6% спрямо година по-рано, което е малко по-бавно спрямо 5,7% през декември. Много икономисти виждат тази мярка за инфлация като по-добър индикатор за бъдещата.

Докладът от вторник показа, че наемите са нараснали със 7,9% спрямо година по-рано, най-много от 1982 г. насам, отразявайки ефектите от бума на търсенето на къщи и апартаменти, както и на дистанционната работа по време на пандемията. Икономистите очакват ръстът им да намалее рязко по-късно тази година, отбелязва The Wall Street Journal.

Цените на бензина са се повишили с 2,4% на месечна база, след като спаднаха през ноември и декември, докато цените на природния газ са скочили с 6,7% през януари спрямо декември, което е най-голямото увеличение от юни.

Цените на хранителните стоки са нараснали с 11,3% през януари спрямо година по-рано. Докато инфлацията на хранителните стоки се забавя от върховете миналото лято, някои артикули са значително по-скъпи. Цените на яйцата през януари отбелязват най-голямото годишно увеличение от близо половин век. Газираните напитки са скочили най-много от 1981 г. насам.

Цените в ресторантите, които някои икономисти следят като сигнал за натиск върху разходите за труд, са се увеличили с 8,2% през януари, спрямо година по-рано, приблизително колкото средния ръст през втората половина на 2022 г.


S&P 500 с най-лошата си седмица от началото на годинатаИндексът се покачи в петък, но не достатъчно, за да компенсира загубите през седмицата. Суровият петрол поскъпва

След години на относително слабо увеличение на цените, инфлацията се изстреля нагоре през 2021 г., след възстановяването на икономиката от пандемията, подхранвана от натрупаните спестявания в резултат от ниски лихвени проценти и правителствени стимули. Силното търсене се сблъска с блокирани вериги за доставки, причинявайки недостиг и тласкайки нагоре цените.

До втората половина на миналата година веригите за доставки се нормализираха, което помогна за охлаждане на инфлацията.

Икономистите като цяло очакват тя да продължи да се забавя тази година в отговор на политиката на Фед, но темпът е несигурен.

Трудовият пазар остава силен, а нивото на безработица спадна до 53-годишно дъно през януари. Това би могло да доведе до повишаване на ръста на заплатите, което влияе на цените в сектора на услугите – данни които Фед следи отблизо.

Извън САЩ повторното отваряне на Китай се очаква да окаже натиск за повишаване на цените по целия свят. Продължаващата война в Украйна също вдъхва несигурност за енергийните разходи. Наскоро Русия заяви, че планира да намали производството на петрол от следващия месец.

Средната национална цена на обикновения безоловен бензин е била 3,41 долара за галон във вторник, което е с около 12% повече спрямо месец по-рано, според OPIS.


Заетостта в САЩ расте и опроверга прогнозите за забавяне на икономикатаРаботодателите са добавили 517 000 работни места миналия месец, сочи доклад Министерството на труда на САЩ

Американските акции приключиха търговската сесия във вторник смесено

Dow Jones загуби 156.66 пункта, или 0.5%, понижавайки се до 34089.27.

Широкообхватният S&P 500 беше приблизително стабилен, падайки с 1,16 пункта, или по-малко от 0,1%, до 4136,13, изтривайки предишните печалби.

Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 68,36 пункта, или 0,6%, до 11960,15.

Силата на основната инфлация предполага, че Федералният резерв има много повече работа, за да върне инфлацията до 2%, коментират експерти от Goldman Sachs Asset Management, цитирани от WSJ.

Доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ, които са чувствителни към очакванията за паричната политика на Фед, се покачи до 4,620% от 4,534% в понеделник, достигайки най-високото си ниво от ноември. Доходността се повишава с падането на цените.

Корпоративните печалби за четвъртото тримесечие на 2022 г. също доведоха до колебания на фондовия пазар.

Coca-Cola отчете по-силен от очакваното ръст от 7% на тримесечните приходи, но заяви, че очаква растежът на продажбите да се забави през останалата част от годината. Акциите на производителя на напитки паднаха с $1,01, или 1,7%, до $59,59.

Акциите на Marriott International се покачиха с 6,90 долара, или 4%, до 181,27 долара, след като резултатите на хотелския оператор за четвъртото тримесечие надминаха очакванията на Уолстрийт. Търсенето на пътувания с цел развлечение в САЩ и Канада се е задържало силно през четвъртото тримесечие.

На стоковите пазари цените на петрола паднаха. Американският суров петрол се понижи с 1,3%, или 1,08 долара, до 79,06 долара за барел.

В Европа Stoxx Europe 600 се повиши с 0,1%, намалявайки предишните печалби, а британският FTSE 100 добави 0,1%, за да затвори на рекордно високо ниво.

В Азия японският Nikkei 225 се повиши с 0,6%, а Shanghai Composite нарасна с 0,3%, затваряйки на най-високото си ниво от юли. Индексът Hang Seng в Хонконг беше извънредно положение, спадайки с 0,2%.