Украинският президент Володимир Зеленски призова днес западните съюзници да ускорят оръжейните доставки за страната му. Той говори чрез видеоконферентна връзка на започналата днес Мюнхенска конференция по сигурността - близо година след руското нахлуване в Украйна.

"Имаме нужда от бързина. Бързина, за да сключим нашите споразумения, бързина на доставките, за да увеличим нашата бойна мощ, бързина на решенията, за да ограничим руския потенциал. Няма алтернатива на бързината, защото от нея зависи животът", заяви Зеленски пред участниците във форума от целия свят.

Той предупреди, че оръжейните доставки не бива да се бавят, защото докато Украйна се сражава с Русия, а Западът преговаря за снабдяването ѝ с танкове, Кремъл обмисля как "да задуши Молдова". "Бавенето винаги е било и продължава да бъде грешка", каза той.

"Очевидно е", че Украйна няма да бъде "последната спирка" за Владимир Путин, подчерта Зеленски. Той прогнозира, че руския президент "ще продължи" агресията си към други бивши съветски републики.

Малко вероятно е Беларус да се включи във войната на страната на Русия, каза още украинският президент.


Украйна получи своите танкове. Сега очаква и изтребителиВодят се дискусии за снабдяване на Киев с модерни самолети, въпреки страховете на Запада от ескалация

По време на конференцията германският канцлер Олаф Шолц увери, че подкрепата на Германия за Киев – финансова, хуманитарна и военна, е замислена така, че "да продължи дълго", предава БТА, цитирайки световните агенции

"Украинците бранят свободата си с цената на големи жертви и с абсолютно впечатляваща решимост", подчерта Шолц. Той обеща Германия и съюзниците ѝ да подкрепят Киев "дотогава, докогато е необходимо". Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани съюзниците да увеличат военната си подкрепа за Украйна, за да подпомогнат страната за необходимото контранастъпление срещу Русия. Абсолютно трябва да интензифицираме нашата помощ и усилия в помощ на съпротивата на украинския народ и армията му и да ги подпомогнем да започнат контраофанзива, която единствена може да даде възможност за заслужаващи доверие преговори, определени от Украйна, от нейните власти и нейния народ, каза Макрон на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

Зеленски: Помощта на САЩ за Украйна е инвестиция в глобалната сигурностЗеленски каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че продължава да вярва, че Украйна може да спечели във войната срещу руските нашественици.

"Това е причината, поради която подкрепяме" Киев, каза Столтенберг на Мюнхенската конференция по сигурността. Той призова за повече ангажираност що се отнася до изпращането на танкове за Украйна. "Призовах съюзниците да направят всички по силите си, за да доставят съвременни оръжия, в това число бронирани машини и бойни танкове", каза Столтенберг. Генералният секретар на НАТО отбеляза, че войната вероятно ще приключи на масата за преговори, но това зависи от силата на Украйна на бойното поле. Руският президент Владимир Путин също трябва да разбере, че при преговорите ще трябва да приеме, че Украйна ще оцелее като суверенна и независима държава, добави той.