Брус Уилис има изключителна актьорска кариера. Вярно е, че не е получавал „Оскар“, но пък целият свят знае името му, а филми с негово участие са се превърнали в хитове, неподвластни на времето.

Неведнъж през годините той е доказвал, че актьорският му талант не се вписва само в екшъните. Всички може и да го познават като нюйоркския полицай Джон Макклейн от „Умирай трудно“, но Уилис е правил и запомнящи се драматични роли в „Шесто чувство“, “12 маймуни“, „Армагедон“, „Войната на Харт“, „Неуязвимият“ и др.

Кариерата му приключи официално миналата година след като семейството му обяви, че той е болен и не може повече да снима. Тогава бе обяснено, че актьорът страда от мозъчното заболяване афазия, не може да помни репликите си и има проблем с говора.

Наскоро бе съобщено, че диагнозата му е променена на фронтално-темпорална деменция. Това е нелечимо заболяване, което води до промени в личността и поведението – неадекватни или импулсивни действия, пасивност, както и до езикови и умствени проблеми, физическа слабост и загуба на контрол.

5 технологични иновации в помощ на хората с деменция Страдащите от подобни заболявания имат нужда от подпомагане във всеки аспект от ежедневието и технологиите помагат за това

Оказва се обаче, че признаците на заболяването са били видими далеч преди хората около световноизвестния актьор да признаят за проблема.

И така Уилис е продължил е да работи поне три години, въпреки че не е бил особено адекватен, а в някои случаи – може би дори опасен.

Защо е взето това решение, може само да се спекулира, но една от причините вероятно са милионните хонорари, които звезда от неговия ранг получава за всяко участие. Изглежда, че екипът му се е опитал да вземе каквото може докато още може.

През трите години преди да се съобщи за болестта му Уилис се е снимал в общо 22 филма, пише DailyMail. Повечето са неособено успешни заглавия, но пък за всяко участие му е било плащано. През цялото време режисьори и сценаристи са молени ролите и диалозите на Уилис да бъдат съкращавани до минимум, за да не бъде натоварван прекалено. И за всички е било видно, че той вече не е в състояние да работи.

„Знам ти защо си тук, знам и ти защо си тук. Но какво правя аз тук?“ С тази реплика Уилис се обърнал към хора от екипа по време на снимките на White Elephant. В този екшън той играе мафиотски бос. Другите звездни имена са Джон Малкович и някогашното момиче на Бонд Олга Куриленко.

Продукцията получава ниска оценка от критиците, а хора от екипа разказват, че една от главните задачи била да заснемат сцените така че Уилис да не изглежда прекалено зле. Близките на актьора казвали, че ще е най-добре, ако може да свърши работа „до обяд“ и след това да си тръгне.

Признаците на заболяването са били видни още през 2020 г. Работещи по филма Hard Kill разказват, че в една от сцените Уилис стрелял по погрешка, докато пред него стои актрисата, играеща дъщеря му. По сценарий той е трябвало да произнесе реплика, а жената да се наведе. Уилис обаче забравил думите и просто стрелял от близко разстояние.

Добрата новина е, че патроните са били халосни и никой не пострадал. Припомнили му какво трябва да направи и опитали да заснемат сцената отново, но той пак стрелял без да каже репликата.

„След този случай много внимавахме да няма хора пред него, когато се налага да го снимаме с пистолет“, казват хора от продукцията.

По времето на Hard Kill Уилис е бил непрекъснато под опеката на хора от екипа си, които го следвали навсякъде. На прохождащ актьор били плащани по малко над 4000 долара на седмица, за да чете в реално време репликите на Уилис, който играел със слушалка в ухото, защото не можел да запомни текста.

Out of Death е друга от продукциите, в които Уилис се снима в последните години. Малко преди началото ѝ режисьорът Майк Бърнс изпратил на сценариста имейл, в който му казал, че участието на Уилис трябва да бъде „съкратено до пет страници“. В последния момент било направено пренаписване, за да станат репликите му „кратки и сладки“.

За двата дни работа по този филм Уилис е получил 2 млн. долара хонорар. Отново снимал сцените със слушалка, в която му подавали репликите, а при каскадите задължително имало дубльор.

Година по-късно Уилис снимал друг филм със същия режисьор. Тогава на всички вече било ясно, че състоянието му се е влошило. Един от сътрудниците му твърдял точно обратното – че се е подобрил спрямо предишната година, но на снимачната площадка се разбрало друго.

„След като приключихме, си казах: Това е, повече няма да правя филми с Брус Уилис. Радвам се, че и той ще си почине“, казал Бърнс.

Последният филм преди оттеглянето на Уилис от професията е Paradise City. В него той играе с Джон Траволта и Стивън Дорф, а историята отново е пълна с екшън елементи и много стрелба.

По онова време режисьорът Чък Ръсел казал, че е много развълнуван да работи с Уилис, защото актьорът бил в добра форма. Тери Мартин, част и от екипа на White Elephant, обаче е на друго мнение:

„Непрекъснато изглеждаше като изгубен. И само повтаряше: „Ще дам всичко от себе си“. Той винаги даваше всичко от себе си. Той е един от най-великите и уважавам всичко, което е правил. Но беше време да се оттегли“.

Това е тъжният край на филмовата кариера на Брус Уилис. Ужасното в тази история е, че хората около него до последно са се опитвали да прикрият състоянието му и да изкарат още малко пари. Може би са смятали, че и за него самия така ще е по-добре. Все пак това е шоубизнес, а в него и най-трагичните събития вдигат продажбите и докарват милиони.