Назначеният за нов изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев ще инициира незабавна финансова ревизия на предприятието, за се види в какво състояние е то след отстраняването на досегашния изпълнителен директор Николай Маринов.

Това каза Русев на пресконференция с директора на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров и юрисконсултът на "Ел Би Булгарикум" Силвия Секулова, съобщава БТА.

Вчера вечерта от ДКК съобщиха, че изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е освободен от длъжност поради редица сигнали за нарушения и са назначени проверки. Решението за освобождаването на Маринов е взето на заседание на Съвета на директорите на ДКК. На негово място е назначен Владимир Русев.

Надявам се тази финансова ревизия да покаже какво е финансовото състояние на предприятието в момента, защото имам силни притеснения и подозрения, че чисто от оперативна дейност то е на загуба, но това тепърва ще го анализираме, коментира Русев.

На пресконференцията бяха представени сигнали за нарушения от досегашния директор "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов.


„Ел Би Булгарикум“ вече има нов изпълнителен директор В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов закупува моторни превозни средства

Юрисконсултът на дружеството "Ел Би Булгарикум" София Секулова, която е на тази позиция в предприятието от 20 години, представи становище от името на работниците и служителите, в което те призовават Маринов "да спре ПР кампанията и манипулацията на общественото мнение в своя полза, за сметка на сриване на репутацията на "Ел Би Булгарикум".

Сред сигналите за нарушения Секулова посочи, че Николай Маринов е сключил договор с две фирми посредници при изкупуването на мляко, като преди това има предизвестие за прекратяване на договорите за доставки с местни ферми и производители. Сключеният договор е с фирми посредници, които събират мляко и го доставят от чужбина - Унгария, Полша, Румъния, каза Секулова. За сравнение тя посочи, че цената към този момент на суровото мляко е около 1,10-1,15 лв., а цената, при която са сключени договорите с двете фирми "Уайт Голд Трейд" ООД и "И.С.А.К. -БГ" ЕООД е 1,53 лв. и 1,50 лв.

По-рано през деня Николай Маринов заяви на пресконференция в БТА, че ще заведе иск за възстановяване в длъжност. Той каза, че отстраняването му е било незаконно и отхвърли всички обвинения, отправени по-рано днес от ръководството на ДКК пред медии.

Юруш срещу високите цени на хранитеГолемите търговски вериги у нас не концентрират над половината от продажбите на нито една група хранителни стоки

Според Маринов всички продукти на дружеството са с високо качество и в базата във Видин няма некачествен кашкавал, каквито бяха медийни твърдения на изпълнителния директор на ДКК Венцислав Димитров. Подобни изказвания, както и заповед за преустановяване на всички плащания от страна на компанията, според Маринов, говорят за желание дружеството да бъде доведено до фалит. Той посочи, че системно е имало вмешателство в оперативното ръководство на компанията, като показа пред медиите документи. Маринов разказа и за индиректен натиск от страна на икономическия министър компанията да започне да доставя мляко от друга фирма - на по-високи цени и с показатели, които не отговарят на стандартите на "Ел Би Булгарикум", а не както е било досега - от мандри в района на Видин. Маринов съобщи, че четири пъти е информирал ресорния министър със съответните докладни, в които са описани всички опити на ръководството на ДКК да се намесва в управлението на дружеството в негов ущърб. Според Маринов от началото на годината оперативната работа на компанията е била блокирана заради постоянните искания за всякакви справки със срок "от днес за днес", в това число например и за разходите на тоалетна хартия. Маринов отрече и казаното от Димитров, че намалението във фирмените магазини на "Ел Би Булгарикум" е обявено в деня (20 февруари), в който Маринов е бил освободен, като показа своя заповед от 17 февруари.