Пътуването на Кралство Саудитска Арабия в света на туризма може и да е в началните си етапи, но със сигурност се очертава да е дълго. Толкова дълго, че страната му е посветила множество "гигапроекти" - проекти, които са ключова част от плана за създаване на нови икономически екосистеми и диверсификация на потоците от приходи на Кралството - "Визия 2030", посочва CNN.

Саудитска Арабия си е поставила амбициозната цел да привлича по 100 милиона посетители годишно най-късно до 2030 г., което си е сериозно предизвикателство, като се има предвид, че страната посреща първите си туристи с електронна виза едва през 2019 г.

За да се справи с него, Кралството инвестира в редица футуристични проекти като NEOM и неговия 170-километров умен град без автомобили и луксозния курорт за зимни спортове “Троена”. Те се нареждат до други инициативи, които на свой ред се фокусират върху древната история - гробници, оазисни градове и т.н.

В покрайнините на саудитската столица Рияд пък се работи по друг “гигапроект”, който има за цел да привлече 27 млн. посетители годишно на площ от 14 кв. км, изпълнена с исторически и културни забележителности. Дирия е родовата резиденция на династията Ал Сауд и дом на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Ат-Тураиф - мястото на Първата саудитска държава, създадена през 1727 г.

Мястото има огромно значение за съвременна Саудитска Арабия както в исторически, така и в културен план, което му гарантира място в списъка на “гигапроектите” във "Визия 2030".

Саудитска Арабия се превръща от петролен в технологичен центърСтраната е привлякла повече от 9 млрд. долара инвестиции в технологии на бъдещето.
Проект за няколко милиарда долара

Дирия е проект на стойност 63,2 млрд. dолара и е определян като "един от най-големите и сложни в света".

Първите части на огромния обект са открити в края на 2022 г. и представят историята на Дирия на фона на останките от градските стени, кралските дворци и джамиите.

За любителите на забавленията и традиционната кухня също е помислено, като локацията разполага със заведения за хранене, построени в традиционния за региона архитектурен стил с тухли от кал. Разбира се, в Дирия могат да бъдат открити и представители на големите световни вериги ресторанти.

Около 38 нови хотела и курорта ще бъдат открити в Дирия, включително обекти на известни марки като Ritz-Carlton, Park Hyatt и Raffles, заедно с шест музея, 26 културни атракции, повече от 400 луксозни търговски обекта и над 100 базара, изброяват от CNN.

Едновременно с тях, шест парка ще се простират на площ от 2,6 кв. км, изпълнени с десетки хиляди дървета и пресичани от пътеки и алеи за разходки, колоездене и конна езда.