Когато преди година руският президент Владимир Путин изпрати силите си в Украйна, повечето наблюдатели очакваха бърза победа за агресора.

Тези прогнози за бърз руски успех не се сбъднаха поради редица фактори, включително по-висок морал и по-добра военна тактика от украинска страна, посочва CNN, но също така решаваща роля за изненадващия развой на събитията изиграха и доставките на западно въоръжение.

Към днешна дата в заглавията на новинарските платформи обикновено става дума за танкове или системи за противовъздушна отбрана, които се очаква тепърва да дадат своята лепта за развоя на битките по украинските бойни полета. Но други оръжия вече доказаха, че могат да наклонят везните в полза на притежателите си, дори на пръв поглед те да са в по-слаба позиция спрямо враговете си.

CNN посочва три от тях.

Javelin

В самото начало на войната и двете страни очакваха руските бронирани колони да навлязат в украинската столица Киев до няколко дни.

В този момент украинците се нуждаеха от нещо, което да притъпи този устрем, и го намериха под формата на Javelin, управляема противотанкова ракета, изстрелвана от рамо, която може да бъде използвана от един човек.

Част от нейните предимства се крият в лесната ѝ употреба, както обяснява производителят Lockheed Martin, който разработва ракетата съвместно с Raytheon, цитиран от CNN:

"За да стреля, войникът поставя курсора върху избраната цел. След това командният пусков модул Javelin изпраща сигнал на ракетата за заключване на координатите преди изстрелване."

Пет урока за войната през 21 век от бойните полета в Украйна Конфликтът в Украйна затвърждава някои утвърдени военни стратегии, но налага и нови
Javelin е оръжие от типа "стреляй и бягай". Веднага след като операторът му произведе изстрел, той може да избяга в укритие, докато ракетата намери пътя си към целта. Това се оказва особено важно в първите дни на войната, тъй като руснаците се движат в колони, когато навлизат в градски райони. Операторът на Javelin може да стреля от сграда или зад някакво укритие и да изчезне, преди руските войски да успеят да отвърнат на удара, посочват още от CNN.

Според Lockheed Martin друго предимство на Javelin идва от факта, че той използва най-слабото място на руските танкове - хоризонталните им повърхности. При изстрелване траекторията на ракетата е възходяща, след което тя пада върху целта отгоре, а не фронтално, където се намира най-дебелата броня на танковете.

В крайна сметка въздействието на Javelin върху бойните действия е толкова голямо, че два месеца и половина след началото на войната президентът на САЩ Джо Байдън посещава завода в Алабама, където се произвеждат установките, за да похвали работниците за помощта им в защитата на Украйна, посочва още информационната агенция.

HIMARS

Пълното наименование, дадено на този тип ракетни установки от американската армия, е M142 High Mobility Artillery Rocket System (високомобилна артилерийска ракетна система). Това е "пълноспектърна, доказана в бойни условия, смъртоносна и бързо реагираща колесна система за прецизни удари", сочи официалното описание на Министерството на отбраната на САЩ.

Това описание, разбира се, може да означава всичко. Затова от CNN конкретизират: “HIMARS е 5-тонен камион, превозващ установка, която може да изстрелва шест ракети почти едновременно, изпращайки бойните глави далеч отвъд фронтовата линия, след което той бързо може да промени позицията си, за да избегне контраудар”.

"Ако Javelin беше емблематичното оръжие за ранните фази на войната, то HIMARS е същото за по-късните етапи", пише през януари Марк Канцян, старши съветник на Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания, цитиран от CNN.

HIMARS изстрелва боеприпаси, наречени GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), които имат обсег от 70 до 80 км. В същото време системите им за GPS насочване ги правят изключително точни, в рамките на около 10 метра от посочената цел.

HIMARS има два основни ефекта, пише Ягил Хенкин, професор в Командно-щабния колеж на Израелските отбранителни сили, за университетското издателство на морската пехота на САЩ:

“Ударите принудиха руснаците да преместят складовете си с боеприпаси по-далеч в тила, като по този начин намалиха наличната огнева мощ на руската артилерия в близост до фронтовата линия и затрудниха логистичната подкрепа".

По думите му използването на този тип ракети с голям обсег за обстрелване на цели като мостове и важни пътни артерии също е нарушило руското снабдяване.

Как евтините дронове изравниха големите и малките на бойното поле Докато произведеният в САЩ безпилотен самолет Reaper струва 28 млн. долара, турският TB2 е едва около 5 млн., а иранският Shahed-136 – 20 000

Bayraktar TB2

За проектираният в Турция дрон, който се превърна в един от най-известните безпилотни летателни апарати в света благодарение на използването му във войната в Украйна, е казано почти всичко. Но тази класация няма как да мине без неговото участие.

Той е сравнително евтин, изработен е в голяма степен със свободно достъпни на пазара части, нанася смъртоносен удар и записва мисиите си на видео, изброява CNN.

На тези видеоклипове се вижда как носените от него лазерно управляеми ракети и интелигентни бомби унищожават руската бронетехника, артилерия и снабдителни линии.

Медията цитира Аарон Щайн, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания, според когото Bayraktar TB2 не е "магическо оръжие", но е "достатъчно добро".

Като негови слабости експертът посочва липсата на скорост и лесното му прихващане от системите за противовъздушна отбрана. Статистиката от бойното поле изглежда потвърждава това. Според разузнавателния сайт Oryx 17 от 40-50-те TB2, които Украйна е получила, са били унищожени в бой.

Но тези загуби се компенсират от ниската цена на дрона.

Според последните доклади на украинското разузнаване TB2 вече не могат да играят тази основна роля, която имаха в началото на войната, тъй като руските сили са изработили начини за неутрализирането им. Но почитателите му са категорични, че той вече е изиграл своята важна роля, когато позициите на Украйна са били най-несигурни.