Големите британски групи супермаркети са извикани на среща с представители на правителството, за да бъде обсъдена ситуацията с празните рафтове за плодове и зеленчуци в магазините в момент, когато недостигът на продукти за салата в страната навлиза в трета седмица.

Съобщението е на министерството на околната среда, храните и селските райони, цитирано от Reuters и БТА. Министърът на храните и земеделието Марк Спенсър ще се срещне с шефовете на големите британски магазини по-късно днес.

Миналата седмица най-големият британски търговец на хранителни стоки Tesco последва конкурентите си Asda, Morrisons и Aldi в налагането на ограничения за покупка на домати, краставици и чушки, след като доставките бяха засегнати от нарушения в отглеждането и събирането на реколтите в Южна Европа и Северна Африка поради нетипични метеорологични условия.

Кризата се изостри от по-малкото производство през зимата на оранжериите във Великобритания и Холандия поради високите разходи за енергия и социалните медии са пълни със снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите.

Спенсър каза, че кризата е показала колко зависима може да бъде Великобритания от определени търговски пътища за някои видове храни.

"Знам, че домакинствата очакват свежите продукти, от които се нуждаят, да бъдат на рафтовете, когато отидат за седмичното си пазаруване в супермаркетите. Ето защо реших да се обадя на директорите на супермаркетите, за да разбера какво правят, за да бъдат рафтовете отново заредени и да очертаем как може да бъде избегнато повторение на ситуацията", каза той в изявление.

Миналата седмица Терез Кофи, министър на околната среда, храните и селските въпроси, предупреди, че недостигът може да продължи до още един месец.

Тя беше широко осмивана, след като каза, че британците, които не могат да се сдобият със зеленчуци за салата, биха могли вместо това да помислят за ряпа.

Търговците на дребно са убедени, че проблемите произтичат от слабите добиви на континента и в Северна Африка, както и че доставките ще се подобрят през следващите дни или седмици. От друга страна Националният съюз на фермерите (NFU) заяви, че недостигът на някои плодове и зеленчуци в супермаркетите в Обединеното кралство може да се окаже само "върхът на айсберга".