Ева Кайли, която бе отстранена от длъжността заместник-председател на Европейския парламент заради обвинения, свързани с корупционния скандал "Катаргейт", остава в ареста за още поне два месеца, реши съд в Брюксел.

По-рано тази седмица адвокатите на Ева Кайли поискаха тя да бъде освободена с гривна за проследяване. В края на януари те оприличиха условията на задържането ѝ на „средновековно мъчение“.

Съдът реши, че оставя в ареста и евродепутата Марк Тарабела. Кайли бе задържана през декември, а Тарабела - в началото на февруари.

Междувременно съдът освободи с мерки за неотклонение приятеля на Кайли - Франческо Джорджи, баща ѝ, както и още един от предполагаемите съучастници.

В ареста остава обвиненият за ръководител на организирана престъпна група бивш евродепутат Антонио Панцери, който стана свидетел на прокуратурата и сключи споразумение за наказание под законовия минимум.

Кайли, Тарабела и Панцери са обвинени за престъпления в корупция в полза на Катар и Мароко.

Безплатни полети, тайна сделка и корупционна буря: В разследването за корупция, разтърсило Брюксел, всички пътища водят до подкомисията по правата на човека на ЕП

Разтърсилият Брюксел скандал е свързан с подозренията, че Катар и Мароко са подкупвали политици, парламентарни сътрудници и неправителствени организации, за да оказват влияние върху решенията на Европарламента.

Катар многократно заяви, че няма никакво участие в корупционния скандал в ЕС. Мароко се оплака от "съдебен тормоз" след като разследването за даване на подкупи започна.