Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, скача тази седмица с 0,86 на сто до 2,472 пункта. От началото на годината равнището му се вдига с 6,74 на сто (от 2,316 пункта). Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г, съобщава БТА.

Оранжерийните домати поскъпват с 12% до 4,12 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици скачат с 6% и се купуват за 5,99 лева за килограм. Червените чушки падат с 1,2 на сто до 4,15 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 4% и се продават по 1,19 лева за килограм, а морковите скачат с 6,7% и се търгуват по 1,28 лева за килограм. Зелето поевтинява с 5 стотинки и се търгува по 0,80 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 3,5 на сто и се купуват по 1,38 лева за килограм. Лимоните се купуват по 2,40 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5,1 на сто и се търгуват по 1,84 лева за килограм, мандарините се купуват по 2,31 лева за килограм. Бананите се продават по 3,19 лева за килограм.

Над 90% е надценката на храни в търговските вериги. И всичко е законноНелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица други нарушения, ощетяващи правата на потребителите, са открити при анализа на цените на основни хранителни продукти в търговските вериги у нас.

Кравето сирене поскъпва с 0,7 на сто и се търгува по 11,43 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с с 0,3 на сто повече - до 18,15 лева за килограм.

Олиото поевтинява с 5,1 на сто и се продава по 3,90 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 3,1 на сто и се търгува по 2,53 лева.

Пилешкото месо се вдига с 1,3 на сто до 6,30 лева за килограм.

Захарта пада с 1,9 на сто и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" поскъпва с 0,7 на сто до 1,38 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 1,6 на сто и се купува по 3,21 лева за килограм.

Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.

С търговските вериги не се води война, а разговор, заяви Гълъб ДоневПремиерът възложи да се изготви механизъм за наблюдение и контрол на образуването на цените на храните на българския пазар.

Миналата седмица стана ясно, че нелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица други нарушения, ощетяващи правата на потребителите, са открити при анализа на цените на основни хранителни продукти в търговските вериги у нас. Големите търговски вериги, които държат 50-60% от пазара на хранителни продукти, го изкривяват и завишават цените изкуствено, съобщиха на брифинг с участието на служебните министри на икономиката и земеделието, както и представители на КЗП, БАБХ, НАП и други ресорни институции и организации.

Надценките се получават и през различни такси, които се искат от производителите - например такси за реклама асортимент, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, но не стигат да производителите, посочиха властите.

Беше посочено, че увеличението в цената на зеленчуци като краставиците например, е стихийно. „Там има аномалия, но очаквам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че ситуацията е същата и в Англия, където има данни, че този стока изобщо липсва“, каза земеделският министър Явор Гечев.

Наблюдението на пазара на храни вече ще е постоянно.

За изсветляване на сектора ще се приемат две наредби, подготвени от министерството на земеделието и министерството на икономиката за храните, които да дадат публичност по цялата верига на доставки.

Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена, стана ясно още от пресконференцията.