Сид Пандия създава стартъпи от 15-годишен. Първо, той стартира онлайн платформа за дебати, след това новинарски сайт, насочен към борба с пристрастията на медиите. Когато и третата му сложна концепция, софтуерна програма, базирана на различията в стиловете на комуникация, се проваля, той го приема като предизвикателство да измисли по-добра идея, разказва The Guaridan.

Всичко това се случва точно преди избухването на Covid-19, когато дистанционните и по-гъвкави модели на работа вече навлизат в определени индустрии и Пандия започва да се заинтересува от културата на атомизираните офиси.

Точно преди милиони специалисти да се разпръснат в домашните си офиси за години напред, Пандия интервюира стотици мениджъри, за да научи за предизвикателствата, пред които са изправени служителите, работещи от вкъщи. Това, което разбра, вероятно няма да е изненада за никого: екипите, които са спрели да се събираха лично, трудно изграждат добри отношения.

Предприемачът, който умира от желание да успееСлед три близки срещи със смъртта и опасни предприемачески опити Зеб Евънс основава бизнеса, който му носи смисъл

Според 22-годишния предприемач, дистанционната работа може да съане не просто скучна, но и да ви кара да се чувствате изолирани. „Заслужаваме да се чувстваме свързани с хората, с които прекарваме осем до десет часа на ден“, казва той.

Заедно със своите съученици от UCLA, Йен Тан (23 г.) и Андрю Джоу (22 г.) Пандия създава Kona - софтуерно приложение, целящо да направи Slack нещо повече от чат стая, фокусирана върху задачи и крайни срокове.

Основателите на Kona Андрю Джоу, Сид Пандия и Йен Тан / Източник: Kona

Kona поздравява своите потребители всеки ден с изскачащ прозорец, който задава прост, но радикален въпрос: как се чувствате?

Служителите избират червено, жълто или зелено сърце, като програмата ги насърчава да споделят повече за състоянието си с останалите.

Така колегите могат да предложат помощ, а мениджърите придобиват представа за предизвикателствата, пред които са изправени членовете на техния екип.

HR отделите пък могат да анализират анонимна, обобщена версия на данните, с цел предоставяне на решения. По същество Kona замества предишните безлични проучвания за удовлетвореността на служителите, трансформирайки ги в жизненоважен ежедневен разговор.

Христина, която среща корпоративната култура с медитацията и осъзнатосттаMindfulness: 5 минути медитация ни спасяват от стреса на работа

Сега Kona има 11 служители на пълен работен ден. Сред около 100-те компании, които в момента използват услугите му, са Equinix, MasterClass и Oyster.

Според едно проучване прегарянето е струвало на американските работодатели 47,6 милиарда долара загуба на производителност през 2022 г.

Въпреки че много компании вече въвеждат политики за връщане в офиса, разпокъсаното работно място, което се появи по време на пандемията, разкри важността на разговора за психичното здраве на служителите. Чрез включването на „човешки аспект в работата“, както се изразява Пандия, Kona обещава по-хуманен път напред.

Защо хоум офисът и тихото напускане са вредни за портфейла ви от акции?Свиването на производителността е ужасно за икономиката, за печалбите на компаниите и за стремежа на Федералния резерв да постави инфлацията под контрол. То също така вреди и на акциите

„Kona може да покаже на мениджърите кой с какво се бори в реално време, за да могат да реагират и да направят нещо по въпроса“, обяснява Пандия. „Например, ако някой не е успял да спи, мениджърът може да каже: „Пич, просто си вземи почивен ден.““

Веднага след като Kona стане част от екипа, хората казват, че целият канал на Slack просто светва, казва още Пандия. По думите му колегите започват да говорят и да се подкрепят взаимно по различни теми.

Докато много корпоративни инициативи за психично здраве могат да изглеждат неловки или отчуждени, сдържаната откритост задава тона на Kona – може би защото нейните основатели са част от поколението Z, което няма задръжки по отношение на психичното здраве.

Опитахме се да направим приложението възможно най-приятелско, казват основателите. „Ние буквално го кръстихме на кучето на нашия приятел, най-добрия приятел на човека.“