Инвеститорите се притесняваха, че най-бързото увеличение на лихвените проценти от десетилетия означава, че нещо в икономиката може да се счупи.

Миналата седмица това се случи. Сега те се питат: Какво друго може да се провали?

В четвъртък клиентите са изтеглили 42 милиарда долара депозити от Silicon Valley Bank, според Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации, което е довело до отрицателен паричен баланс от 958 милиона долара. В сряда публична декларация от компанията показа 169 милиарда долара депозити и приблизително 180 милиарда долара налична ликвидност за спиране на потенциални изходящи потоци.

Засегната от изтеглянето на депозити, Silicon Valley Bank беше закрита, което разтърси Уолстрийт и засили опасенията, че годината на агресивно затягане на паричната политика от страна на Фед най-накрая е ударила финансовия сектор.

Сривът на банката, най-големият от финансовата криза през 2008 г., се отрази на S&P 500, който падна с 3,3% през последните два дни миналата седмица.

Трейдърите започнаха да спекулират кои други бързоразвиващи се банки могат да бъдат засегнати и дали проблемите могат да насърчат Федералния резерв да спре дългогодишните си усилия да забави инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, отбелязва The Wall Street Journal.

„Мисля, че това може да е просто първата хлебарка в мазето“, каза Фредрик Ръсел, главен изпълнителен директор на Fredric E. Russell Investment Management, цитиран от Wall Street Journal.

Кризата се задълбочи в неделя, като регулаторите поеха контрола върху Signature Bank, нюйоркски кредитор с активи от 110 милиарда долара, отбелязвайки трети банков колапс за една седмица.

Четирите най-големи банки в САЩ загубиха $52 млрд. пазарна стойност Банковият индекс KBW Nasdaq отбелязва най-големия си спад, откакто пандемията разтърси пазарите преди почти три години Докато инвеститорите сега се тревожат, че други банки може да се насочат към подобни, бързи сривове, индексът на KBW Nasdaq Bank падна с 16% за седмицата, което е най-лошото му представяне от началото на Covid-19 през март 2020 г.

Най-тежко засегнатите банки бяха тези с прекалено големи кредитни портфейли, свързани с по-рискови активи, като ипотеки върху недвижими имоти, или чувствителни клиентски бази, склонни да теглят пари в брой.

Signature Bank, която загуби 23% в петък, и First Republic отбелязаха най-лошите си седмици в историята, според пазарните данни на Dow Jones. Citizens Financial Group Inc., Comerica, Fifth Third Bancorp, Zions Bancorp и Charles Schwab загубиха повече от 15% миналата седмица.

От мениджмънта на First Republic изпратиха имейл на клиентите си в неделя, в който заявяват, че се нуждаят от малко време, за да укрепят безопасността и стабилността на банката, добавяйки, че капиталовите и ликвидните позиции на кредитора остават силни.

Въпреки че банките, особено най-големите, са много по-добре капитализирани, отколкото когато се насочваха към финансовата криза от 2008 г., някои инвеститори се притесняват, че проблемите, които сега засягат няколко регионални банки, могат да засегнат цялата индустрия.

В допълнение към стреса, стейбълкойна USD Coin падна под 87 цента в събота сутринта, според данни на CoinDesk, след като стана ясно, че нейният оператор, Circle Internet Financial Ltd., има 3,3 милиарда долара в Silicon Valley Bank.

Срив на акциите след колапса на SVB и доклада за работните места в САЩ S&P 500 завърши надолу с близо 5% на седмична база - най-лошият му резултат от септември

Федералната корпорация за гарантиране на депозити (FDIC) застрахова вложителите с до $250 000 в SVB.

Незастрахованите вложители ще получат удостоверение за синдик за оставащата сума на техните незастраховани средства, заяви FDIC, което означава, че те може да не видят всичките си пари скоро, коментира WSJ.

„На този фон съществува системен риск неосигурените вложители да избягат от малките банки“, коментират експерти.

Към края на миналата година Silicon Valley Bank има приблизително 151 милиарда долара незастраховани депозити, според годишния отчет на SVB Financial Group, нейната компания майка. First Republic Bank, друга голяма регионална банка, имаше приблизително $120 милиарда, а Signature Bank – около $80 милиарда неосигурени депозити.

Фалитът на SVB засегна не само нейните вложители и инвеститори, но и нейните клиенти. Бизнесите, финансирани от Silicon Valley Bank от години, вече изглеждат по-рискови. Акциите на фирмата за монтаж на соларни системи за дома Sunrun Inc. например паднаха с 12% в петък.

Платформата за стрийминг Roku Inc. съобщи, че около $487 милиона от нейните $1,9 милиарда в брой са били в SVB към петък, както и че не знае колко от тях ще може да възстанови.

Пейрол компанията Rippling не успя да завърши някои плащания на заплати в петък, заяви нейният главен изпълнителен директор Паркър Конрад в Twitter. Компанията е прехвърлила бизнеса си към JPMorgan Chase & Co, каза той.

С колапса на SVB технологичният сектор губи жизненоважен органИнституцията изигра важна роля за гладкото функциониране на сектора

Все пак има големи разлики между настоящия стрес в банковия сектор и финансовата криза отпреди повече от десетилетие, отбелязва WSJ.

SVB се сблъска с проблеми отчасти защото инвестира в държавни и държавно обезпечени ипотечни облигации, чиято стойност сериозно намаля, след като Фед повиши лихвените проценти. Тези облигации обаче по същество са гарантирани и ще бъдат изплатени изцяло на падежа, което ги прави различни от сложните кредитни инструменти, обвързани с по-рискови ипотеки, които предизвикаха фалитите на финансови институции в края на 2000-те години.

Вместо да разпродават съкровищните облигации в петък, инвеститорите се насочиха към тях, залагайки, че проблемите в банковия сектор могат да забавят икономическия растеж и в крайна сметка да доведат до по-ниски лихви. Доходността по 10-годишните американски съкровищни облигации, която пада, когато цената се покачва, регистрира третия си най-голям еднодневен спад за последното десетилетие, според Tradeweb.

Американските власти гарантират всички депозити във фалиралата SVB Въпреки това притесненията за нарастващите рискове пред по-широката банкова система остават Фед се съсредоточи върху контролирането на инфлацията, но събитията от миналата седмица накараха служителите да мислят за друга от основните цели на централната банка: финансовата стабилност. Към четвъртък поредица от икономически данни предполагаха, че Фед може да повиши лихвите с 0,5 процентни пункта на срещата си по-късно този месец и да продължи да затяга политиката до 2024 г.

В петък търговците преразгледаха тези прогнози, залагайки отново на по-нисък връх за лихвените проценти и намаление на ставката по-късно тази година, отбелязва WSJ.