Цените на стоките от производител до магазина нарастват с 40%-50%, а в някои случаи дори до 100%, което трябва да бъде обект на проверка от контролните органи. Това посочиха от Федерацията на независимите синдикални организации в хранителната промишленост на среща по повод високите цени на хранителните продукти.

Според синдикатите, съществува голяма неравнопоставеност между българските производители и тези от чужбина, и се дава сериозно предимство на вносните стоки за сметка на родното производство.

От федерацията посочиха, че следва да се намерят механизми, чрез които да се насърчи изкупуването на българските стоки, както и контролните органи да следят по-задълбочено неравноправните клаузи в договорите за доставки, които се сключват с търговските вериги и които ощетяват малките търговци.

От бранша заявиха още, че се надяват държавата да ускори работата си по подготовка на новата нормативна уредба, в това число и за увеличаване на глобите при констатирани нарушения в магазините и търговските вериги и за усъвършенстване на контролните механизми.

Сериозна пречка за развитието на отрасъла е разделянето на компетенциите между различни институции, което затруднява добрата координация и ефективна подкрепа от страна на държавата, беше отчетено на срещата.

Ще сравняваме цените на храните у нас и в чужбина от другата седмицаПодготвени са промени в нормативната база, за да се осветли ценообразуването

„Днешната среща е още една възможност да чуем всички мнения и да обсъдим по-задълбочено ситуацията в хранителната индустрия, която е в дневния ред на цялото ни общество“, каза от своя страна заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова. Тя посочи, че от няколко месеца правителството работи ежедневно за овладяване на цените на хранителните продукти и диалогът с всички участници по веригата е изключително важен.

В заседанието участваха представители на Министерството на земеделието, Министерството на транспорта и съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията, синдикати, водещи сдружения и асоциации в сектора, както и представители на едни от най-големите търговски вериги в страната.

Електронен етикет ще проследява цените на основните продукти в магазина Този етикет има фискална памет и е свързан с онлайн платформи за цените

Вече стана ясно, че служебното правителство обмисля да въведе режим, при който търговците да уведомяват Комисията за защита на потребителите (КЗП), ако искат да поставят надценка от 20-25 % върху доставната цена на хранителните продукти. Така КЗП ще може да прецени дали и кого да провери, за да установи какъв е аргументът за надценката. Все още се обсъжда дали прагът да е 20 или 25%.

Целта е цените да бъдат намалени с 20-30 %, коментира пред Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов. По думите му КЗП е направила близо 500 проверки за няколко седмици, при които са установени 480 нарушения, съставени са 205 акта.

Над 90% е надценката на храни в търговските вериги. И всичко е законноНелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица други нарушения, ощетяващи правата на потребителите, са открити при анализа на цените на основни хранителни продукти в търговските вериги у нас.

От данните от проведената кампания по контрол и проверки на КЗП се вижда, че купувайки една стока, потребителят плаща не само обикновена надценка, която се сформира от икономически и инфлационни процеси, но плаща и много такси, които самата верига налага на производителите, от които закупува стоките, съобщиха от комисията.

КЗП отбелязва, че големите вериги не купуват стоките на борсови цени, както е при по-малките квартални магазини, а директно от производителите. Оказва се, че на производителите се начисляват и конкретни такси, които още повече завишават цената на стоката, тъй като те се плащат от крайния потребител, допълват от комисията.