1.23 милиарда евро. Това ниво е достигнал вносът на ИТ хардуер в България, сочат резултатите от ежегодното изследване “ICT hardware markets Bulgaria 1991 - 2022: тримесечно изследване за внос/износ на 14 хардуерни линии плюс индекси за продажбите на едро и дребно“ на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Според данните, публикувани в блога на компанията, ръстът на вътрешния пазар се забавя чувствително спрямо рекордната 2021 г., но, както и в други години, експортът компенсира част от оборотите.

“Експортът компенсира все пак до известна степен, макар и достигайки исторически максимум, като само за година страната изнесе 82 милиона евро ИТ хардуер повече от предходната година. Малко изненадващо, Q4 2022 донесе най-голям ръст за последно тримесечие в стойност от 2019 г., а в обемът достигна отново рекордни резултати”, става ясно от публикацията.

От хоби до бизнес - как инкубаторът на PARA подкрепя роботиката у нас Второто издание на инициативата приема кандидатури до 20 февруари 23:59 ч.
Печеливши и губещи

Последните две години са турбулентни за двете най-големи хардуерни продуктови линии - преносими компютри и смартфони.

След рекордната 2021 г. през 2022 г. те преминаха през исторически срив в бройките и не успяха да достигнат положителни индекси на оборотите в стойност, припомнят от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. и акцентират, че пазара на смартфони отново е изненадал. Макар и надолу в бройките за трета поредна година (шестгодишен минимум), в стойност през 2022 г. той отбелязва изключителен рекорд. Средната цена на устройство скача с над 80 долара спрямо референтната 2017 г.

Когато става дума за хардуера с най-висок ръст на продажбите на вътрешния пазар, това са UPS системите (устройствa за непрекъсваемо захранване), следвани от принтерите, “продажбата на които в години на избори винаги са отбелязвали ръст - очевидно независимо от начина на гласуване”. Третото място заема комуникационният хардуер.

“Под чертата заедно с пазара на преносими компютри остана и HDD & MSS хардуера, което е истинска изненада, на фона на отличния ръст на пазара на флаш памети”, обрисуват обратната тенденция анализаторите и посочват основните рискове пред пазара на хардуер в страната:

“Исторически погледнато, най-сериозните рискове са свързани основно с грешно планиране на продажбите, което може да доведе до ценови абсурди, преразпределяне на пазара или загуба на капитал. Друг голям риск, който носи значителни косвени загуби, е липсата на отразяване на пазара в публичното пространство, което влияе на мотивацията при взимане на решения за покупка на хардуер и от страна на бизнеса, и от страна на частните потребители”.