Специализиран софтуер за управление на процесите в животновъдството може да бъде внедрен в проекта за кравеферма на държавното дружество „Ел Би Булгарикум”. Това стана ясно след посещението на министъра на икономиката Никола Стоянов в Държавата Израел.

Местните производители са постигнали едни от най-високите нива в млекодобива в техните ферми – средно по 12 000 литра на година от крава. Въпросният софтуер управлява кравефермите, като в реално време дава пълна информация за всяко животно и анализира какво в храненето и отглеждането трябва да се промени, за да се максимализира производството.

По време на среща с компанията „Akol“, която е собственик на ИТ продукта, министър Стоянов обсъди възможностите за стартиране на общ проект с „Ел Би Булгарикум”.

„Планираме държавното млекопреработвателно предприятие да инвестира в собствена кравеферма, като една от възможностите е чрез привличане на чужд инвеститор за този проект”, обясни Стоянов.

ДАНС проверява Множество нарушения са констатирани одита на държавната компания за млечни продукти

От компанията подчертаха, че всички дейности са максимално автоматизирани и оптимизирани – на покривите на фермата са разположени слънчеви панели, произвежда се биодизел и се предоставя тор за земеделието.

„Целта ни е българската държавна компания да инвестира в подобна ферма, тъй като има недостиг на мляко в Европа и това ще бъде проект, който има сериозен потенциал”, коментира икономическият министър.

В Новият изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания

Бялото твърдо саламурено сирене, независимо от търговската марка, в Израел се нарича „българско сирене”. Това беше подчертано по време на посещение на министъра в едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в Държавата Израел.

Обсъдени бяха възможности за съвместни проекти и насърчаване на вноса на повече хранителни продукти от България на база на това, че страната ни има традиции и е позната на местния пазар.