Нелоялни практики, съмнения за необосновано високи печалби и редица други нарушения, ощетяващи правата на потребителите, са открити при анализа на цените на основни хранителни продукти в търговските вериги у нас. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с участието на служебните министри на икономиката и земеделието, както и представители на КЗП, БАБХ, НАП и други ресорни институции и организации.

Големи търговски вериги, които държат 50-60% от пазара на хранителни продукти, го изкривяват и завишават цените изкуствено, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев, цитиран от БТА. По думите му, вериги излизат с подвеждаща или невярна информация за цената и обема на стоката. Също така продукти - внос от Турция, Гърция или други страни, се обявяват за български.

КЗП е извършила 471 проверки, откривайки 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики. БНТ обобщава кои са най-честите от тях:

 • Неверни анонси тип "само днес на тази цена" или "най-ниска цена".
 • Разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата.
 • Липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошура, която е привлякла потребители към определена верига
 • Несъответствия в теглото на продукти.
 • Невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство.
 • Министерството на земеделието обобщава доставките на хранителните стоки да търговските вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90%, посочи земеделският министър Явор Гечев.

  Надценките се получават и през различни такси, които се искат от производителите - например такси за реклама асортимент, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, но не стигат да производителите, посочи министър Гечев.

  С търговските вериги не се води война, а разговор, заяви Гълъб ДоневПремиерът възложи да се изготви механизъм за наблюдение и контрол на образуването на цените на храните на българския пазар.

  Той допълни, че има ужасяващ страх от производителите да дават информация за доставните цени, за да не отпаднат от дистрибуционните вериги. Например:

 • опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева - продава се за 15,99 лева;
 • краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лева - на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91%;
 • Всичко това е законно, каза министър Явор Гечев.

  „Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните“, коментира служебният министър Христо Алексиев.

  Той подчерта, че, макар и формално, от сформираното на 1 март Национално координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти, в чийто състав влизат всички отговорни по темата държавни институции, проверки се извършват вече в продължение на един месец.

  Изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на цените на определени хранителни стоки – от производител до крайната цена в търговските вериги, коментира Алексиев.

  В чуждата кошница: Ще следим храните в чужбина, за да борим спекулата у насТърговските представители на България ще събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти в чужбина

  Вицепремиерът по икономическите политики подчерта, че институциите следят и съпоставят цените на храните у нас и в други държави, а в момента се изработва и специална платформа, където информацията да бъде публикувана и публично достъпна.

  Ще има и възможност за подаване на потребителски сигнали.

  „До момента, за един месец, са направени над 300 съвместни проверки на всички ангажирани институции. Всеки компетентен орган е установявал нарушенията съгласно своите компетенции“, уточни Христо Алексиев.

  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения. Националната агенция за приходите (НАП) е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии, допълват информацията от БТА.

  Вицепремиерът увери, че проверките ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг. Алексиев припомни още, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.

  Министърът на икономиката Никола Стоянов посочи, че от месеци има срещи с търговци и производители по темата за цените на стоките.

  „Всеки участник във веригата на доставки прехвърля вината към другите, макар че всички виждат, че има проблем. Ние ще намерим информацията по служебен път и ще видим кой е прав и кой е крив“, заяви министърът.

  „Имаме информация колко струват стоките в чужбина и затова възложих на търговските аташета да събират информация, защото не може изцяло да сме сигурни в информацията, получавана от граждани“, каза Никола Стоянов.

  Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 процента по-ниски цени, отколкото в България, посочи министърът на икономиката. Защитник съм на бизнеса, но е нужно и той да има етика и затова ще съм безкомпромисен към нелоялни търговски практики, каза Никола Стоянов.

  Ценообразуването на храните става публично от следващата седмицаОт следващата седмица държавата ще започне регулярно да информира обществеността за практиките при ценообразуването на хранителните продукти

  Наблюдението на пазара на храни вече ще е постоянно. В последните месец-два има успокояване на цените - през януари инфлацията на цените на храните достига 24,5 на сто при 26,1 на сто през декември 2022 година, допълни земеделският министър Явор Гечев.

  Ведомството наблюдава висок марж между цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини, каза Гечев.

  Има стихийно повишение и на цената на краставиците. Там има аномалия, но очаквам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че ситуацията е същата и в Англия, където има данни, че този стока изобщо липсва, каза министърът.

  За изсветляване на сектора ще се приемат две наредби, подготвени от министерството на земеделието и министерството на икономиката за храните, които да дадат публичност по цялата верига на доставки.

  Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена, стана ясно още от пресконференцията.