Пет политически формации влизат със сигурност в състава на следващото Народно събрание. Победителят от изборите на 2 април обаче остава неясен. Три партии са под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%. Това показват резултатите от проучване на „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“ за електоралните нагласи на българите. Изследването е направено в периода между 6 и 12 март 2023 г.

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%).

ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите.

БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“.

Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“.


"Тренд"

5.1% посочват „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди избиратели.