Американските акции се повишиха в четвъртък, обръщайки сутрешния си спад, след като 11 от най-големите банки в страната депозираха 30 милиарда долара, за да подкрепят First Republic Bank в опит да спрат паниката в банковата система.

Основните фондови индекси отвориха с понижение, но промениха курса си, след като The Wall Street Journal съобщи, че JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo и други банки водят преговори за депозиране на милиарди долари собствени пари във First Republic.

Малко преди затварянето на фондовия пазар правителството потвърди сделката за спасяване на кредитора в Сан Франциско - една от банките, пометени от заразата, последвала срива на Silicon Valley Bank миналата седмица.

Пазарите бяха нестабилни през последните дни на фона на опасения за други регионални банки с незастраховани депозити и за финансовата система като цяло. Развитието в четвъртък изглежда облекчи някои от тези притеснения, поне временно, отбелязва WSJ.

Сътресенията в банковия сектор удариха пазарите в САЩ и ЕвропаШвейцарският банков гигант Credit Suisse поведе поражението на акциите на банките

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви вчера, че банковата система на САЩ остава здрава и сигурна. "Американците могат да бъдат сигурни, че депозитите им ще са там, когато имат нужда от тях", каза Йелън.

Инвеститори и експерти междувременно твърдят, че остават нащрек.

Икономистите на Goldman Sachs Group, водени от главния икономист Ян Хациус, повишиха вероятността САЩ да навлязат в рецесия през следващите 12 месеца до 35% от 25% преди.

Те изтъкнаха „повишената краткосрочна несигурност около икономическите ефекти от напрежението в малките банки“.

Лошият пример SVB. Трябва ли банките да преосмислят поведението си? Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на

На този фон S&P 500 добави 68,35 пункта, или 1,8%, до 3960,28, изтривайки по-ранен спад от 0,7%.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 371,98 пункта, или 1,2%, до 32246,55.

Nasdaq Composite напредна с 283,22 пункта, или 2,5%, до 11717,28.

От 11-те сектора в S&P 500, девет завършиха на зелено, като водещи бяха компаниите от сферата на информационните и комуникационни технологии и услуги.

Фондовият пазар е сравнително устойчив в разгара на банковата криза, отбелязва WSJ. S&P 500 и Dow се понижава с по-малко от 1,3% през март, а Nasdaq отчита скромен ръст от 2,3%.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации се търгува на 3,580% спрямо 3,492% предишния ден.

Министерството на правосъдието и SEC разследват колапса на SVBПроверките се фокусират върху продажбите на акции от ръководителите преди фалита на банката

Акциите на First Republic се покачиха с $3,11, или 10%, до $34,27 в четвъртък, след като паднаха с цели 36% по-рано през деня. Акциите на банката отбелязаха най-големият ръст в S&P 500 за деня, но все още са надолу със 72% за март. Кредиторът е сравняван със Silicon Valley Bank поради приликите в размера и незастрахованото естество на депозитните бази.

Притесненията за банковата система се разпространиха в Европа тази седмица, където в центъра на разпродажбата на банкови акции беше Credit Suisse. Банката заяви, че ще получи заем до 53,7 милиарда долара от швейцарската централна банка, за да засили превантивно своята ликвидна позиция. Акциите ѝ скочиха с 19% в четвъртък.

Акциите на други европейски банки също се повишиха, като базираната в Цюрих Julius Baer се покачи със 7,6%, а UBS Group и NatWest добавиха над 3,4%.

Панконтиненталният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,2%.

Акциите на Credit Suisse скочиха след новината за спасителния пояс от SNBШвейцарският гигант заяви, че е използвал спасителен пояс от централната банка на страната

При акциите на регионалните банки в САЩ PNC Financial се покачи с $5,07, или 4,1%, до $130,12; Texas Capital Bancshares добави $2,64, или 4,8%, до $57,92; Comerica напредна с $2,78, или 6,2%, до $47,61.

Charles Schwab падна с $1,67, или 2,8%, до $57,88.

Сред другите индивидуални акции, компанията за социални медии Snap се покачи със 75 цента, или 7,3%, до $11,09, след като администрацията на Байдън заплаши с възможна забрана в САЩ на TikTok.

Софтуерната фирма Adobe се повиши с $19,68, или 5,9%, до $353,29, след като отчете по-добри от очакваните тримесечни приходи и повиши някои от годишните си цели.

САЩ искат TikTok без китайска собственост, иначе - забрана Това е най-сериозният ход на американската администрация в поредицата ѝ действия срещу платформата

Междувременно фючърсите на федералните фондове сочат 80% шанс Федералният резерв да повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт следващата седмица. Преди седмица прогнозите сочеха, че увеличение от половин процентен пункт е по-вероятно.

На този фон Европейската централна банка повиши лихвените проценти с половин процентен пункт.

ЕЦБ повиши водещите си лихви с 0,5% на фона на притесненията за банкитеСпоред прогнозите на финансовата институция, инфлацията ще остане твърде висока твърде дълго

В Азия основните индекси се понижиха. Shanghai Composite загуби 1,1%, Hang Seng в Хонконг отстъпи с 1,7%, а японският Nikkei 225 падна с 0,8%.