Един от най-известните производители на потребителска електроника - персонални компютри, лаптопи и аксесоари за тях, Acer, прави рязък завой в портфолиото си, съобщава Engadget.

Тайванската компания представи електрически велосипед - ebii, който е предназначен за градски условия и разполага с изкуствен интелект. Благодарение на технологията велосипедът може да научава личните предпочитания на потребителя и сам да сменя скоростите в зависимост от пътните условия.

Теглото на модела е около 35 кг, което го прави по-лек от повечето електрически велосипеди. От Acer твърдят, че максималната му скорост е 30 км/ч и може да измине малко под 110 километра с едно зареждане. Велосипедът се зарежда за около два часа и половина, за да достигне пълния капацитет на батерията. В тази област Acer се връща към корените си, тъй като захранващият панел е така направен, че може да се използва и като преносимо зарядно устройство за лаптоп или телефон.

Mercedes налива милиарди в електрическата си трансформацияОт компанията смятат, че ще бъдат готови да преминат изцяло към автомобили с електрическо задвижване до края на десетилетието
Потребителите също така трябва да си изтеглят приложението ebiiGO, за да получават информация относно живота на батерията, препоръчителни маршрути, данни за скоростта, както и за заключване и отключване на велосипеда, тъй като ebiii се заключва автоматично всеки път, когато свързаният с него телефон напусне определена зона. Отделно от това, велосипедът разполага и с аларма против кражба.

Допълнителните функции на ebii включват сензори за откриване на препятствия, светлини във всяка посока и безвъздушни гуми, които не могат да бъдат спукани.

Все още не е ясно колко струва моделът и кога ще бъде пуснат на пазара, посочват още от Engadget и добавят, че предположенията също не са лесна работа, като се има предвид, че цените на електрическите велосипеди варират в огромни граници - от Lectric XP Lite за 800 долара до новия планински модел на Audi за над 10 000.