Един ден през лятото на 2020 г. Кейт Клейнърт, вдовица от 12 години, получава покана за приятелство от непознат мъж.

Тя няма навика да приема такива, но този път нещо я кара да направи точно обратното. Непознатият се представя като Тони, също вдовец, но с две деца. Двамата започват да си говорят.

През следващите няколко месеца Кейт живее в романтична връзка с Тони. Не са се виждали, но разговорите им стават все по-дълги и задълбочени.

Той обяснява, че е норвежец, лекар и е пратен в Ирак. Праща ѝ снимки на децата си, обяснява, че жена му е починала от левкемия. В един момент казва на Кейт, че я обича и иска да живеят заедно.

Тя започва да търси къща и училище за децата. Когато Тони за пръв път ѝ иска пари, обяснява, че са за дъщеря му.

Кейт, която няма свои деца, е във възторг от идеята да влезе в ролята на родител, макар и по този начин. В следващите месеци тя му изпраща общо 39 хил. долара. Естествено, след това Тони изчезва. А Кейт разбира, че се е превърнала в поредната измамена.

Тя не е единствената, пише Business Insider. Само през миналата година в САЩ измамени са се разделили с 1.3 млрд. долара, което е скок с 164% спрямо 2019 г.

Изчислява се, че през изминалите 3 години на пандемия общите загуби са за над 3.3 млрд. долара.

Не че и преди коронавируса хората не се лъжеха, но след това измамите се превръщат в пандемия. Ръстът им донякъде се обуславя от засиленото онлайн общуване, самота и повечето време вкъщи.

Смърт и измама в Малибу: Любезната двойка, която Антон Дейвид и Анна Мур са обвинени, че са се престрували, че са гледачи на д-р Марк Сауъш, докато всъщност са държали под око състоянието му от 60 милиона долара

Защо хората вярват на такива измамници?

Много просто – защото искат. Защото често пъти са самотни, а искат да си говорят с някого. Защото искат да вярват, че ще намерят любовта, независимо на каква възраст. И защото искат хепиенд.

С комуникацията през социалните мрежи потенциалните жертви стават все по-достъпни. А измамниците се прикриват по-лесно.

Кой би тръгнал да проверява дали снимките им са истински? Кой би ги търсил по бизнес, съдебни или имотни регистри по име и фамилия. А и дори да не ги намери, това не означава, че има нещо нередно.

Само за месец в САЩ около 70 хил. души са се оплакали, че са станали жертва на измама, уж говорейки с виртуално гадже или любовник. Те са пострадали средно с по 4400 долара. А това e само върхът на айсберга, защото за тези случаи често не се съобщава.

Това не е учудващо. Рядко хората са готови да признаят, че са били излъгани по такъв начин. Някои от тях отказват да видят истината, дори когато за всеки здравомислещ би било ясно.

Кейт от историята в началото например започва да подозира, че има нещо нередно едва когато срещата ѝ с Тони се проваля.

По план той трябвало да долети, но вместо това тя получила обаждане от мъж, който се представил за адвоката му и обяснил, че Тони е арестуван на летището и има нужда от пари за гаранция.

Едва тогава жената се усъмнява и отказва да дава повече. Но нейното обобщение на историята е достатъчно показателно:

„Да изгубиш пари, разбира се, е лошо. Но още по-лошо е да изгубиш усещането за любов. Ето това ме смаза“.


Кой написа това любовно писмо? Свети Валентин в ерата на ChatGPTНово проучване на McAfee предполага, че посланията, подпомогнати от AI, могат бързо да променят природата на ухажването

Факт е, че пандемията влоши положението с този тип измами.

Но и преди това ситуацията не бе особено розова. Като една от основните причини за успеха на измамниците се сочи големият брой самотни хора.

Според проучване в САЩ 43% от хората казват, че по време на пандемията са се чувствали по-самотни.

Данните във Великобритания пък сочат, че 82% са се чувствали самотни или изолирани в някакъв момент, а около 20% непрекъснато имат това усещане. Голяма част от тях са податливи на подобни измами.

И въпреки че става дума за възрастни, разумни и адекватни хора, това по никакъв начин не им пречи да попаднат в схема. В такива ситуации хората не разсъждават трезво и всички съвети не помагат. Затова експертите предполагат, че броят на измамите ще расте.

Всичко това се случва въпреки документалните филми и сериали на най-големите стрийминг платформи като The Tinder Swindler на Netflix, който излезе в началото на 2022 г. Поредицата разказва за срещите (и последиците от тях) на три жени със сериен манипулатор, който се свързва с потенциалните си жертви през мобилното приложение за запознанства Tinder, в което се представя за син на израелски магнат в търговията с диаманти.

Все пак има някои мерки, които могат да предпазят евентуалните потърпевши. Най-важното е да не се дават пари без поне веднъж да си се срещнал на живо с човека.

Ето и няколко съвета от ФБР – проверявайте автентичността на снимките, има много онлайн инструменти, които ще ви кажат дали същите кадри са публикувани и на други места.

Бъдете внимателни каква информация за себе си качвате онлайн – например ако демонстрирате висок стандарт на живот, това ви превръща в потенциална мишена. Ако често пишете, че сте самотен, също.

Най-важното е хората да знаят, че е възможно да изпаднат в такава ситуация. И да споделят с приятели и близки какво се случва в личния им живот, за да могат да получат подкрепа. Или някой да ги спре преди да направят някоя глупост.