Заповедта на Международния наказателен съд за арест на Владимир Путин предизвика реакциите на политическите лидери и стана водеща новина в световните агенции. Освен за руския президент обаче, съдът издаде още една заповед за арест – на Мария Алексеевна Лвова-Белова.

В хода на досъдебното производство е установено, че има "основателни причини да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление незаконна депортация на население и за незаконното прехвърляне на население от окупираните райони на Украйна в Руската федерация в ущърб на украинските деца", се казва в съобщението на съда.

"Майка Русия" – детски омбудсман или детски трафикант

Родената през 1984 г. Мария Лвова-Белова е наричана "Майка Русия" в публичното пространство.

Омъжена е за Павел Когелман, свещеник на Руската православна църква, преди това програмист и заедно имат 5 биологични и 18 осиновени деца, по данни на Wikipedia.

През 2019 г. Лвова-Белова се присъединява към партията "Единна Русия" (партийната ѝ карта е връчена лично от министър-председателя Дмитрий Медведев).

На 24 ноември тя е избрана за член на Президиума на Генералния съвет на "Единна Русия" и става съпредседател на работната група за подкрепа на гражданското общество. През септември 2020 г я назначават за член на Съвета на Федерацията на Русия от изпълнителната власт на Пензенска област, от която е родом.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин МНС издаде заповед за арест на Путин по подозрение в незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация

В момента официално заеманата й длъжност е президентски комисар по правата на детето в Руската федерация, на която е назначена от самия Путин през 2021 г. Смята се, че Лвова-Белова работи под директния контрол на Путин. Става център на медийното внимание, след като започва да споделя информация в канала си в Telegram, че помага за свързването на украински деца с руски родители, които се надяват да ги осиновят, припомня Newsweek.

Според американски източници именно тя е отговаряла депортирането на украински деца в Русия.

Според изявление на американското финансово министерство от 15 септември 2022 г. действията на Лвова-Белова са за „принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства; т.нар. „патриотично възпитание” на украинските деца; законодателни промени за ускоряване на предоставянето на гражданство на Руската федерация на украински деца и умишлено отнемане на украински деца от руските сили”. След това изявление руската служителка беше включена в американския списък със санкции срещу Русия.

Момчето от Мариупол и руската любов

През пролетта на 2022 г. Лвова-Белова приема в семейството си украински тийнейджър на 15 години. Момчето идва от Мариупол – един от първите градове, атакуван от руските сили. Според твърденията на властите, само след няколко месеца украинското дете започва да "обича" Русия.

"Имаше твърдения, че те са говорили негативно (за Путин), говорили са всякакви гадости, пеели са химна на Украйна "Слава на Украйна" и всичко останало", коментира Лвова-Белова, цитирана в репортаж на BBC. "Така че да, има такъв вид негативизъм, може би в началото, но след това той се превръща в любов към Русия", казва тя.

През февруари CNN съобщава, че Лвова-Белова продължава да посещава окупираните от Русия територии и придружава украински деца обратно в Русия, където след това те са осиновявани от руски семейства.

Според цитиран от медията доклад, президентът Путин е дал разрешение на Лвова-Белова да предприеме "допълнителни мерки" за връщане на деца, лишени от родителски грижи, в незаконно анексираните от Русия територии на Украйна, включително Запорожие, Херсон, Луганск и Донецк.

Самата Лвова-Белова често споделя в канала си в Telegram снимки и видеоклипове на деца, които изглеждат доволни и спокойни в новите си семейства.

Байдън каза, че обвиненията срещу Путин са основателниХодът на съда в Хага задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия

Според Международния наказателен съд обаче, делото й съвсем не е толкова хуманитарно, колкото изглежда в социалните мрежи. Тя е обвинена в незаконна депортация на деца и незаконно прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Русия. По данни на съда, престъпленията са извършени на украинска територия от 24 февруари 2022 г., когато Русия започва „специалната си военна операция“ в Украйна, която скоро прераства в пълномащабна война.

"Съществуват основателни причини да се смята, че г-жа Львова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, за това, че е извършила деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица", се казва в изявлението на МНС.

„Чудя се какво ще се случи по-нататък“

Реакцията на Лвова-Белова след изявлението не закъсня.

"Чудесно е, че международната общност оцени работата в помощ на децата, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че им създаваме комфортни условия, че ги обграждаме с грижовни и любящи хора. Имаше санкции на всички страни срещу мен, сега има заповед за арест, чудя се какво ще се случи по-нататък", каза тя, цитирана от руски медии.

От Кремъл също коментираха заповедта на Международния наказателен съд за ареста на руския президент Владимир Путин, като заявиха, че тя е "безсмислена" и "юридически нищожна".

"Решението на Международния наказателен съд, чиято юрисдикция Руската федерация не признава, за ареста на президента на Русия Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова нямат никакво значение за Руската федерация, включително от юридическа гледна точка", се казва в изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението за арест на Владимир Путин.

"Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност", каза той в традиционното си вечерно обръщение. Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 000, изтъкна украинският лидер.

Депортирането на тези деца е политика на "държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава", заяви Зеленски.