Престолонаследникът на Великобритания принц Уилям посети изненадващо британска военна база в Полша, близо до границата с Украйна, съобщава BBC.

Посещението в Жешов, Югоизточна Полша беше пазено в пълна тайна от съображения за сигурност, докато принцът не напусна базата и не пристигна в столицата Варшава.

"Благодаря ви за всичко, което правите тук", заяви пред войниците принцът на Уелс. "Вие вършите наистина важна работа тук и защитавате нашите свободи, а всички у дома ви подкрепят безрезервно.", допълни той.

Жешов е на малко повече от час път с кола от украинската граница и там е разположена базата на британската армия.

Посещението на принц Уилям е по молба на правителството на Обединеното кралство, но още от самото начало на войната той ясно изрази подкрепата си за Украйна, която потвърждава с пътуването си.

ЕС, САЩ, Канада и Великобритания с нови мощни санкции срещу РусияЕвропейските финансови министри от Г-20 подкрепиха и план на МВФ, осигуряващ 15,5 млрд. долара икономическа помощ за Украйна

Престолонаследникът посети и базата на полската териториална армия в Жешов, след което отлетя обратно за Варшава, където посети украински бежански център и се срещна с някои от 300-те жени и деца, настанени там.

"Нашите народи имат силни връзки. Чрез сътрудничеството ни в подкрепа на народа на Украйна и неговата свобода, която е и наша и ваша свобода, тези връзки се укрепват още повече. Тук съм, защото искам лично да благодаря на полските и британските войски, които работят в тясно и изключително важно партньорство. Искам също така да отдам почит на вдъхновяващата хуманност на полския народ. Вие отворихте сърцата си също толкова, колкото и домовете си", каза принцът.

12 пъти, в които британското кралско семейство нарушава протокола сиКолкото и да са стриктни и целенасочени в следването на определени протоколи, членовете на кралското семейство на Великобритания започват да пропукват здравите стени на монархическите закони и успяват да прокарат по-либерални методи на държание, възпитание и отношение към света

В рамките на двудневното си пътуване, днес (23 март) той ще се срещне с полския президент Анджей Дуда и ще положи венец на Гроба на незнайния войн.

Това е първата визита на принц Уилям в Полша след посещението му през 2017 г. заедно със съпругата му Кейт Мидълтън.

През май миналата година, настоящият крал на Великобритания Чарлз III посети Румъния и се срещна с украински бежанци, което беше първото посещение на висша кралски особа в региона от началото на руската инвазия в Украйна.