България става гарант за енергийната сигурност на партньорите в региона. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си за двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Изключително високо се оценява българското предложение за свързване на газопреносните мрежи на нашата страна, Румъния, Унгария, Словакия, Австрия, посочи президентът, цитиран от БТА. По думите му, така е възможно да се пренасят доставените от Азербайджан количества газ.

Предстои посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас. Ще сключим меморандум - т. е. България от страна, през която преминаваше руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от най-различни източници, поясни Радев.

Той е категоричен, че служебното правителство не се е отказвало от европейските средства за енергиен преход. Определи, че изявленията на еврокомисар Елиза Ферейра, се дължат на недоразумение. България тази година има да получава 800 милиона евро, условието е до края на годината да представим плановете, допълни той.

ЕК: България не е заинтересована от Плана за справедлив преходПо Плана страната ни би могла да се възползва от финансиране в размер на 1,3 милиарда евро

Припомняме, че еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви, цитирана от БНТ, че правителството ни е информирало Европейската комисия, че не е заинтересовано от прилагането на Плана за справедлив преход тази година.

По Плана страната ни би могла да се възползва от финансиране в размер на 1,3 милиарда евро, като по-голямата част от средствата са предназначени за проекти в трите въглищни региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще са след най-засегнатите от прехода към неутралност на климата.

Президентът добави, че нашата страна ще настоява за технологична неутралност в бъдещото европейско законодателство за природосъобразно производство, което засега предвижда изключване на някои ядрени технологии.

Залага се само на малки модулни реактори и реактори от четвърто поколение, които все още са в процес на разработка, поясни президентът.

Той настоя законодателството да включва всички съществуващи ядрени технологии и отбеляза, че България вече загуби много със закриването на малките реактори в Козлодуй. До днес носим последствията от това, добави държавният глава.

С дерогация: Внасяме руски части с критична важност за АЕЦ „Козлодуй“Дерогацията е необходима, за да може централата да извърши плановите си ремонти и да работи нормално

Припомняме, че Министерският съвет вече одобри дерогация на санкциите на ЕС към Русия относно забраната за внос на определени части, материали и услуги. Тя е необходима, за да може АЕЦ „Козлодуй“ да закупи необходимите материали, резервни части и услуги, така че да бъде обезпечено извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на електроцентралата. Решението е от „критично значение за сигурността на електроцентралата“, заяви служебният енергиен министър Росен Христов.

България има намерение да се презапаси с материалите за АЕЦ „Козлодуй“, за които все още не може да намери алтернативни доставки. Така през следващите години ще се осигури безопасната работа на ядрената централа и енергийната сигурност на страната.

По повод общите европейски доставки на снаряди за Украйна президентът Радев уточни в Брюксел, че страната не участва в тази инициатива, както и още девет държави от ЕС.

България обаче е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, който предвижда укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС. Заедно с ЕК ще работим за повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, за да имаме повече капацитет, по-модерни производства, за да запълваме нашите запаси и да помагаме на държавите от ЕС и НАТО да запълват своите запаси. България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна, заяви президентът, цитиран от БТА.

МВФ отпуска на Украйна първия заем за държава във войнаМеждународният валутен фонд е постигнал споразумение с Украйна за финансиране на стойност 15,6 милиарда долара

Не мога да кажа дали България е замразявала руски активи. Тепърва ще се обсъждат параметрите, това е много сложен процес, посочи Радев по повод намерението на ЕС да използва запорираното руско имущество за възстановяване на щетите, причинени на Украйна от руското нахлуване.

Президентът отбеляза, че служебното правителство постига напредък в овладяването на незаконната миграция и отчете новия съвместен проект с ЕК за охрана на българо-турската граница. Той добави, че техническите средства, които ще бъдат осигурени с европейски бюджет, са не по-малко важни от граничната ограда.

По неговите думи у нас са залавяни трафиканти от почти всички държави от ЕС и от разпитите се установява, че ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите. Докато не се справим с тези центрове, винаги ще има трафиканти, коментира Радев.

България реагира остро след холандското вето за Шенген

България получава все по-голяма подкрепа за членството в Шенген, каза той. Получихме конкретен период, надявам се следващото правителство и следващият парламент да запазят тази скорост, да приемат необходимите закони.

За мен октомври, ако изпълняваме всички важни стъпки и е много важно законодателството, България може да се присъедини към Шенгенското пространство, заяви държавният глава.