В 26-ата година от живота си Валтери Хейнила решава, че му е писнало. Той работи в стартъп компания, но осъзнава, че има нужда от почивка.

„Времето започна да се ускорява. Дните се сливаха, а после – и месеците“, разказва пред CNBC младият мъж.

И за да се измъкне от омагьосания кръг понеделник-петък-сметки-заплата, той решава да тръгне на път.

Но въпросът е как. Планът е одобрен от неговия приятел Алвари Пойкола и двамата тръгват с... колела. За осем месеца те преминават през 21 страни, за да пропътуват разстоянието от Финландия до Сингапур. И въпреки че през повечето време въртят педали, им се налага да се качат и на няколко полета заради различни пречки – в Украйна се води война, в Афганистан са на власт талибаните, а пък Китай не издава визи.

www.facebook.com/valluheinila

Пътуването, казва Хейнила, му е дало възможност да „избяга от шума на обществото“ и да научи доста за себе си, докато е „на седлото по десет часа на ден“.

Двамата приятели тръгват на път без особено планиране или тренировка. Не са уточнили дори какво ще ядат. А когато си на колело не е толкова лесно да караш от една закусвалня до друга.

„Осъзнахме, че Източна Европа е доста равен терен. Това ни беше тренировката преди да стигнем до грузинските планини и Таджикистан“, казва той.

Двамата велопътешественици минавата през Киргизстан и Казахстан преди да се насочат към Виетнам и Тайланд. И се радват на възможността да видят тази част от света.

„Във Финландия живеем доста добре. Важно е да знаеш какво се случва и на други места“, казва Хейнила.

www.facebook.com/valluheinila

Това пътуване не е сред най-приятните, поне от гледна точка на храната. Обикновено закуската е каша или палачинки. След няколко часа каране двамата спират, за сготвят обяд. Бюджетът им е минимален – 20 долара на ден. Готвят на газов котлон. Веднъж обаче газта им свършва и пият яйцата сурови.

За 10 хил. километра на пътя колелото на Хейнила се чупи 37 пъти. Спукването на гума е нещо обичайно. Има обаче и по-сериозни повреди. И тъй като на пътя няма сервиз или резервни части като в града, се учиш да се справяш сам.

Други елементарни удобства като питейна вода също липсват из прашните колоездачни пътеки. Веднъж Хейнила кара 20 км., за да вземе вода, борейки се същевременно с диария и световъртеж.

„Тялото ти влиза в режим на оцеляване и се справяш“, казва той.

Въпреки трудностите казва, че нито за миг не си е помислил да се откаже. Смята, че за кратко време е събрал „спомени колкото за 10 години“.


Туризъм на две гуми. Най-добрите за обикаляне с колело градовеЗа радост не всички градове в света са толкова недружелюбни към колоездачите колкото София

След пристигането си в Сингапур двамата приятели отиват първо във финландското посолство. Там празнуват успешния завършек на велосипедната одисея със свои сънародници. Едва след като разглеждат Сингапур и почиват, започват да правят развносметка на пътуването.

„Преди да тръгнем се притеснявах, че това може да навреди на кариерата ми. А сега мисля, че мога да си намеря всяка работа, която поискам. Толкова съм самоуверен“, казва Хейнила.

Казва, че планира и бъдещи приключение, например да прекоси Балтийско море с падълборд. А сред важните неща, които е научил, е, че човек трябва да приема трудностите и да ги преодолява вместо все да планира какво ще прави в бъдеще.