First Citizens Bank ще закупи голяма част от Silicon Valley Bank, съобщават американските регулаторни органи и изчисляват, че сривът на кредитора ще доведе до загуби от 20 млрд. долара за Фонда за застраховане на депозитите, средствата в който се внасят от банките.


Според Financial Times базираната в Роли, Северна Каролина, кредитна институция ще поеме всички депозити на SVB, които са на обща стойност 119 млрд. долара. First Citizens също така ще поеме заемите на SVB и ще управлява нейните 17 клона, съобщават от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), цитирани от изданието.

В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?
First Citizens ще закупи около 72 млрд. долара от активите на SVB с отстъпка, като остави около 90 млрд. долара ценни книжа и други активи на FDIC, която играе ролята на синдик.

First Citizens, която нарича себе си най-голямата семейна банка в страната, е един от най-големите купувачи на проблемни финансови организации през последните години. През 2008 г. Франк Холдинг-младши поема поста главен изпълнителен директор на финансовата институция, основана от дядо му през 1898 г. Оттогава той е ръководил близо две дузини придобивания в рамките на банкови сделки, подпомагани от FDIC. Миналата година First Citizens плати 2 млрд. долара, за да придобие CIT, кредитор на средно големи корпорации.


Присъединяването на бизнеса на SVB ще увеличи значително размера на First Citizens, която в края на миналата година има малко над 100 млрд. долара активи и близо 90 млрд. долара депозити, което я поставя на 36-то място по големина на активите в САЩ. Към петък пазарната стойност на First Citizens Bank е малко над 8 млрд. долара.

Сделката следва обявеното преди седмица подобно поглъщане на Signature Bank, чиито операции бяха продадени на притежаваната от New York Community Bank Flagstar. Като част от тази сделка FDIC беше принудена да задържи заеми на Signature на стойност 60 млрд. долара. Федералната агенция изчислява, че фалитът и преструктурирането на Signature Bank може да струва на застрахователния фонд FDIC 2,5 млрд. долара.


Защо фалиралите американски банки не са плочки в по-голямо домино Спекулациите за “ефект на доминото” започнаха да обикалят телевизионните студия, свързвайки събитията в САЩ и Европа
Спадът на акциите на SVB в началото на този месец породи опасения за назряващи проблеми за финансовата система на САЩ. На 10 март SVB беше поета от FDIC, след като загубите от портфейла ѝ от ценни книжа и неуспешното набиране на капитал стреснаха инвеститорите и вложителите, които поставиха под натиск ликвидността на организацията.


Една от мерките за справяне със ситуацията, които FDIC предприема, е търг за активите на фалиралия кредитор, в който вече са се включили редица регионални банки и частни инвеститори, сред които Blackstone, Apollo, Carlyle, Sixth Street и HPS Investment Partners, съобщава още Financial Times.