Нов инструмент на Google улеснява хората с дислексия да разчитат онлайн статии и текстови публикации. За целта технологичният гигант стартира "режим за четене" за Chrome, който взема основното съдържание от интернет страницата и го поставя в страничната лента, за да намали визуалното претрупване и разсейването на потребителя, информира Engadget.

Потребителите ще могат също така да променят шрифта на текста, размера на шрифта и разстоянието между буквите, както и неговия цвят и цвета на фона, за да намерят оптималната комбинация, която работи най-добре за тях.

“Режимът за четене” е само една от новите функции и актуализации, които Google въвежда за потребителите в сферата на образованието. Друга такава, интегрирана в Google Classroom, дава възможност на преподавателите да добавят интерактивни въпроси към видеоклипове в YouTube. Това ще позволи на учениците да отговарят на тях и да получават незабавна обратна връзка, давайки на учителите представа относно знанията си по дадената тема.

Ново научно откритие намалява времето, нужно за създаване на лекарства Целта на изследването е да се идентифицират ключовите реакции при синтеза на дадена молекула
Google също така дава на учителите възможност да споделят добри практики със свои колеги от тяхната област, така че да могат да разширят обема на материалите, до които имат достъп техните ученици. За особено трудни математически и научни концепции, например, повече примери означават повече възможности за реално усвояване на материала.

Класовете, които използват Meet за онлайн лекции, също ще открият нова и полезна функция, посочват още от Engadget - интерактивно вдигане на ръка, задвижвано чрез софтуер за разпознаване на жестове, базиран на изкуствен интелект. По друг начин казано, когато потребителят си стои пред компютъра и вдигне ръка, приложението за видеоконференции автоматично активира своята икона, изобразяваща жеста.

Освен това Meet вече дава възможност двама преподаватели да управляват слайдове едновременно и да представят лекции съвместно.

Google от години развива и подобрява своите инструменти, свързани с образованието, а пандемията даде допълнителен тласък на тази част от стратегията на технологичния гигант. За последните три години компанията пусна множество актуализации, за да направи виртуалните класни стаи по-използваеми, и, по всичко личи, че не смята да спира, въпреки че с отшумяването на пандемията училищата се върнаха към нормалния си ритъм, посочват в заключение от Engadget.