България не се отказва от намеренията да предоговори с Европейската комисия Плана за възстановяване на икономиката от пандемията. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от БТА. Той поясни, че вчера е имал срещи с представители на ЕК и след три седмици предстои нов разговор.

„Както беше очаквано, срещнахме твърдо становище, че няма да е лесно да предоговорим Плана. Най-важната причина е категоричността, с която предишното редовно правителство е подписало документа, без да направи необходимите анализи и да поеме изпълними ангажименти.

За съжаление повечето доводи, които използваме, за да докажем, че тези цели са неизпълними, са съществували и тогава. Сега е трудно за ЕК да разбере какво се е променило и как редовно правителство е поело ангажимент, който сега казваме, че не може да се изпълни“, поясни той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Христов уточни, че Комисията очаква нашата страна да покаже конкретни договорени проекти, свързани с ускорено въвеждане на източници за възобновяема енергия.

Искат конкретни мерки, тъй като сроковете напредват, допълни той.

ЕП задължи всички членки да намалят парниковите емисии с 40% до 2030 г.Страните от ЕС ще трябва ежегодно да гарантират, че не надвишават квотите си за емисии

„Процесът ще бъде тежък, не сме очаквали друго, но вярвам, че ще можем да покажем подход, който ЕК да приеме“, заяви министърът. Той изрази надежда след съставянето на следващото Народно събрание да бъдат приети и законодателните промени, необходими за получаването на средства от плана.

Христов поясни, че България оспорва поставената цел за намаляване с 40% на замърсяването от ТЕЦ, което засяга 14-15 обекта. Анализите показаха, че за нас това е неизпълнимо, уточни той.

ЕС готви план за разрешение на ДВГ, използващи е-гориво, и след 2035 Превозните средства ще трябва да използват технология, която ще им попречи да се движат, ако се използват изкопаеми алтернативи

Министърът допълни, че е бил поставен и въпросът за скъпия газ, нагнетен в хранилището в Чирен. По неговите думи нашата страна подкрепя предложеното удължаване на мерките за намаляване на потреблението на газ.

„Подкрепихме подхода, но трябва да осигурим доставките, не може до безкрай да намаляваме консумацията. Това беше прието с разбиране“, обобщи Христов.

Той съобщи, че България подкрепя предложените мерки за преструктуриране на енергийния пазар в ЕС. Настоя, че е необходима задълбочена оценка как тези мерки биха повлияли на пазара.