Намаляването цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишаване на цената на топлинната енергия, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след края на днешното открито заседание на регулатора, на което стана ясно, че природният газ през април може да поевтинее с над 8%, предава БТА. Природният газ през април се очаква да бъде на цена от 98,08 лева за мегаватчас (MWh), каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на заседанието, на което бе се обсъден доклад относно заявление от обществения доставчик от 13 март за утвърждаване на цена за следващия месец, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Златева добави, че към днешна дата цената през май се очаква да бъде около 88 лева за MWh.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за март от 106,74 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че ако КЕВР утвърди цена от 98,08 лева за мегаватчас, то синьото гориво през април ще поевтинее с 8,11 процента.

В доклада на "Булгаргаз" от 13 март беше записано, че се предлага цена от 103,08 лева за MWh - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, тоест с 3,42 на сто по-ниска спрямо тази през март, посочва още БТА.

На 1 април до 10:00 часа КЕВР очаква актуализираните цени за следващия месец, обяви председателят на регулатора Иван Иванов. Той съобщи, че окончателното решение за цената на природния газ през следващия месец ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 април от 15:00 часа.