От началото на седмицата училища в цялата страна са подложени на безпрецедентна хакерска атака.

Непрекъсната серия от телефонни и имейл заплахи нарушава учебния процес и създава напрежение сред деца, родители и преподаватели.

Този път не става въпрос за злонамерена шега или единичен случай на опит за измъкване от училище. Водещата версия на властите е, че се касае за хибридна атака с най-вероятен източник Русия, а в разследването освен нашите МВР и ГДБОП се включиха и служители по сигурността от партньорските служби в САЩ и Великобритания, за да съдействат за намирането на IP адресите, изпратили заплашителните електронни съобщения.

Всичко това се случва само броени дни преди 2 април, денят на предсрочните парламентарни избори, секциите за които са разположени основно в сградите на училища в населените места у нас.

Извънредната ситуация наложи освен намесата на службите и тази на политиците. Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от БТА. Това са хибридни атаки без реална заплаха, подчерта държавният глава.

Устройства със свръхумна камера ще снимат изборите на 2 априлВече е разработено мобилно приложение, което ще осигурява видеоизлъчването и видеозаснемането

По думите му, докато не бъде установен източникът на тези заплахи, няма как да се каже с категоричност откъде идват и кой ги извършва.

"Такива серии бомбени заплахи текат не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират", заяви президентът. Радев изрази надежда, че органите на реда ще вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес в неделя.

"Независимо с какво се опитват да ви сплашват - с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл, не е страшно да се гласува", заяви премиерът Гълъб Донев преди заседанието на Министерския съвет в сряда (29 март).

Той подчерта, че предстоят важни управленски решения, които няма накъде повече да се отлагат във времето.

"Разбирам хората, които се чувстват подведени, огорчени и обезверени. Те вероятно ще бъдат мотивирани в избора си от негативни емоции, но когато преобладава ефектът на емоциите обикновено се стига до дефект на избора. Затова е нужно да вземе връх разумът.", призова Донев.

СГП разследва дали бомбените заплахи към училища у нас са тероризъмСигнализирани са партньорските служби в САЩ и Великобритания, където са регистрирани имейлите и телефоните на сигналите

"Говорим за хакери и тяхната връзка с една или друга държава. Пълна информация ще се даде, когато приключи разследването", коментира вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от БТА. Той съобщи, че разследването е напреднало и скоро ще има категорични данни откъде идват тези заплахи.

Още във вторник сутринта министърът заяви, че водещата версия за имейлите със заплахи за взривни устройства в училища, е хибридни атаки, свързани с Русия. По думите му, източниците на атака са едни и същи, а действията на първоизточника разкриват използването на един и същ модел. Той посочи, че това, което се случва през последните два дни у нас, се наблюдава и в много европейски страни в момента.

Изборният процес на 2 април ще се прекъсне само, ако има реална опасност от подобна заплаха. Ако в секция се получи такъв сигнал, трябва да се информират органите на реда и те трябва да преценят има ли такава или не, обясни Демерджиев.

"Службите за сигурност следят тези процеси и няма никакво основание за притеснение. Ще направим всичко възможно да няма основания за притеснение, независимо от постъпващите заплахи", подчерта той.

МВР ще поеме охрана на всички изборни секции още от събота.

Охраната ще бъде непрекъсната до приключване на изборния процес, така че няма как по време на изборите, дори да постъпят сигнали за взривни устройства, да бъдат поставени такива, увери Демерджиев. Той призова хората спокойно и без притеснение да упражнят правото си на глас.

Предприеха действия за сигурността на електронните системи у нас С цел гарантиране на киберсигурността на България и в контекста на ескалацията на хибридни атаки, експерти от Министерство на електронното управление, съвместно с отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП в МВР предприеха действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи

Тъй като много деца останаха извън класните стаи, вече се поставя въпросът как ще се навакса пропуснатият материал. Според директорите проблем няма - пропуснатото е малко и има заложени буфери от учебно време. "Съвсем малко е пропуснатият материал и не представлява проблем той да бъде наваксан във времето, което остава до края на учебната година. Няма нужда от някакво преструктуриране или каквото и да е друго наваксване", коментира пред БНТ Диян Стаматов, директор на 119-то СУ в София.

Няма нужда да се взимат дни от пролетната ваканция, която започва на 8 април, казва още Стаматов. Единственото, което го притеснява, е ситуацията да не продължи твърде дълго, защото, според него, в този случай не е възможно и онлайн обучение.

Такъв учебен модел може да има само при влошаване на ситуацията с COVID-19 и при обявена извънредна обстановка.

Откупи, вируси, човешки грешки – как хакерите ни манипулират в мрежатаАгенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA) идентифицира 8 основни онлайн заплахи

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка със сигналите за поставени взривни устройства. Работи се съвместно с всички компетентни служби, като се събират доказателства за установяване на източника на сигналите.

Образувано е досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108 а (1) от Наказателния кодекс - за тероризъм. В хода му се събират доказателства дали електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата са предадени с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо.

Престъплението за тероризъм се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от 15 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.