Репортер на американския вестник The Wall Street Journal е задържан в Екатеринбург по подозрение в шпионаж. Това се казва в изявление на руската служба за сигурност ФСБ, съобщи CNBC.

От ФСБ твърдят, че Еван Гершкович е "действал по указания на американската страна" и че "е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на военнопромишления комплекс на Русия".

Еван Гершкович е роден през 1991 г. и е акредитиран в руското външно министерство, се казва още в заявлението на службата, без обаче да се предоставят доказателства в подкрепа на твърденията за шпионаж.

31-годишния жирналист ще бъде транспортиран до Москва и държан в столичния затвор "Лефортово", следствен арест на ФСБ съобщи руският вестник "Комерсант", цитиран от БНР.


От редакцията на The Wall Street Journal заявиха, че са "дълбоко загрижени за безопасността на Гершкович" и "категорично отричат" твърденията на руската служба за сигурност.

"The Wall Street Journal иска незабавното освобождаване на нашия доверен и отдаден репортер Еван Гершкович. Ние сме солидарни с Еван и неговото семейство", се казва още в изявление, разпространено до медиите.

Преди да стане кореспондент на TheWallStreet Jourlnal Гершкович е работил за AFP и TheMoscowTimes. Негови материали са публикувани в The New York Times, The Economist, Foreign Policy и Politico.


Facebook/EvanGershkovich

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че дейността на задържания репортер "не е свързана с журналистиката". "Това, което служител на американското издание на The Wall Street Journal е правил в Екатеринбург, няма нищо общо с журналистика, коментира Захарова в Telegram.

"За съжаление това не е първият случай, в който статутът на "чуждестранен кореспондент", журналистическата виза и акредитацията се използват от чужденци в нашата страна, за да прикриват дейности, които не са журналистика", каза тя и добави, че "това не е първият известен западен гражданин, който е "хванат на местопрестъплението" от службите.

Арестът на американския репортер може да окаже влияние върху руската дипломация със САЩ и да задълбочи изолацията на Москва, като изплаши още повече малкото останали чуждестранни журналисти, допълва информацията Reuters.

Попитан на брифинг дали арестът може да провокира реакция от страна на Вашингтон спрямо руските журналисти, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: "Надяваме се, че няма да има такова нещо и не би трябвало да има."

Журналистът е най-високопоставеният американец, арестуван от Русия след баскетболната звезда Бритни Грийнър, която беше хваната да пристига в Москва с масло от канабис седмица преди инвазията в Украйна и освободена при размяна на затворници десет месеца по-късно.

Човекът, от когото Путин се страхува През последните години Навални и екипът му показаха доказателства за чудовищна корупция около руския президент и близки до него

От началото на войната Москва на практика забрани всички независими руски новинарски издания, но продължи да акредитира някои чуждестранни репортери.

Журналистиката е силно ограничена от закони, които налагат дълги присъди за всяка публична критика на войната, която Русия нарича "специална военна операция". Редица журналисти са били задържани, изчезнали или починали при подозрителни обстоятелства, отбелязват западните медии.

Русия е на 155-о място от 180 държави, оценени в Индекса за свобода на печата на "Репортери без граници" миналата година, което я поставя в червения списък на индекса, показващ "много лошо" състояние на свободата на печата в страната.

Андрей Солдатов, автор и експерт по руските служби за сигурност, който се намира извън страната, заяви в социалните мрежи, че Гершкович не е шпионин, а арестът му е "фронтална атака срещу всички чуждестранни кореспонденти, които все още работят в Русия. И означава, че ФСБ е освободена от каишката."