Германските потребители се отказват от депозитите си в чужбина въпреки по-високите лихвени проценти, тъй като се страхуват да не станат жертва на сътресения като тези в Silicon Valley Bank, показват аналитични данни, публикувани от Reuters.

Германските домакинства, които имат най-големи спестявания в Европа - 2 трилиона евро, търсеха по-висока възвръщаемост на парите си, като откриваха онлайн депозити в малки банки в по-слаби икономики като Литва, Малта, Италия и Португалия, посочва още информационната агенция, като добавя, че тази тенденция се е обърнала внезапно на 10 март, когато сривът на Silicon Valley Bank предизвика сътресения в американския банков сектор, позовавайки се на две германски аналитични платформи.

Търсенето на чуждестранни депозити с фиксиран матуритет е намаляло с 15-20% от 10 март насам в сравнение с февруари, сочат данните на онлайн платформите Check24 и Biallo, които набират информацията си от потребителските банки.

Защо фалиралите американски банки не са плочки в по-голямо домино Спекулациите за “ефект на доминото” започнаха да обикалят телевизионните студия, свързвайки събитията в САЩ и Европа
В същото време при германските финансови институции, които се възприемат като по-сигурни заради високия кредитен рейтинг на страната и засилените защити на депозитите, се наблюдава увеличение на търсенето, посочват още анализаторите и добавят:

“Преориентацията на германците към по-сигурна почва имитира в малък мащаб тази на американските вложители от малки към големи банки след фалита на SVB и може да повиши разходите за финансиране на кредиторите в по-слабите европейски икономики, които се надяваха да се възползват от огромния паричен ресурс на Германия”.

"Нагласите на инвеститорите се промениха след 10 март", коментира пред Reuters Мориц Фелде, управляващ директор в Check 24. "Виждаме повишено търсене на банки, разположени в страни с оценка AAА."

Говорител на Biallo, на свой ред, свидетелства, че запитванията за схеми за застраховане на депозити са се увеличили четирикратно от 10 март. Сибиле Милър-Трах от Асоциацията на потребителите в Бавария също заявява, че "срочните депозити не са непременно сигурни" и спестителите трябва да събират информация за кредитоспособността на банката и държавата, в която е регистрирана нейната централа.