Световната федерация по кеч World Wrestling Entertainment и Endeavour създавадат нова компания майка, която събира под един покрив WWE с лигата по смесени бойни изкуства Ultimate Fighting Championship (UFC), съобщава The Wall Street Journal.

Двете компании заявиха в понеделник, че Endeavour ще притежава 51% контролен дял в новосформираното публично търгувано дружество, а WWE, която през последните десетилетия роди звезди като Хълк Хоган, Дуейн „Скалата“ Джонсън, Дейв Батиста и Джон Сина, ще притежава останалите 49%.


В допълнение към своя високодоходен бранд UFC, Endeavour притежава Euroleague и Professional Bull Riders. Компанията също така управлява таланти чрез дъщерни дружества като WME и IMG Models, припомня WSJ.

Сделката, за която първа съобщи CNBC, оценява WWE на 9,3 млрд. долара, а UFC, която е собственост на Endeavour, на 12,1 млрд. долара. Тя е одобрена единодушно от директорите на двете компании и се очаква да приключи през втората половина на 2023 г., посочва WSJ.

Новото дружество, което ще бъде компания майка на UFC и WWE, ще бъде листвано под символа „TKO“ на Нюйоркската фондова борса.

След новината акциите на WWE паднаха с 4,2% в късната сутрешна американска търговия до $87,42. Акциите на Endeavour отписаха 7,7% до 22,09 долара.

Ръководителят на Endeavour Ари Емануел ще бъде и главен изпълнителен директор на новата компания майка.

Очаква се Винс Макмеън, мажоритарен собственик на WWE, да влезе в ролята на изпълнителен председател, пише WSJ.

Президентът и главен оперативен директор на Endeavour Марк Шапиро ще има същите роли в новата компания.

Дейна Уайт ще остане президент на UFC, а изпълнителният директор на WWE Ник Хан ще остане президент на кеч бизнеса.

Най-скъпо струващите спортни империи в света20-те най-скъпо струващи спортни империи в тазгодишната класация на Forbes се оценяват общо на 124 млрд. долара, или с 22% повече, в сравнение с година по-рано


Разговорите между двете страни са започнали в началото на януари, когато WWE е отворила официалния процес за потенциално сливане, според президента и главен оперативен директор на Endeavour Марк Шапиро.

Той казва, че от Endeavour проявяват интерес към бизнеса на WWE от години, отбелязвайки, че притежаваната от компанията холивудска агенция за таланти WME представлява кеч гиганта повече от две десетилетия.


Преди близо година 77-годишният Винс Макмеън напусна за кратко компанията след поредица от статии в The Wall Street Journal, в които се описват плащанията, които е правил на няколко жени в продължение на години, за да предотврати обвинения срещу него, свързани с предполагаеми сексуални афери.


Дъщеря му Стефани Макмеън стана съизпълнителен директор заедно с Ник Хан. Съпругът на Стефани - Пол Майкъл Левек, известен като Трите Хикса - пое творческите задължения от Винс Макмеън. През януари обаче Винс се завърна в компанията, Стефани се оттегли, а Хан изцяло пое ролята на главен изпълнителен директор.

Сливането ще сложи край на съществуването на WWE като семеен бизнес. World Wrestling Federation, сега World Wrestling Entertainment, е основана в средата на 20-ти век от бащата на Винс Макмеън - Винсент Кенеди Макмеън старши. Синът, който купува компанията от баща си през 1982 г., започва кариерата си като коментатор на ринга и журналист. След това замества баща си в управлението на федерацията. Негова е идеята за WrestleMania, най-големия турнир на WWE провеждан веднъж годишно.