Акциите на големите технологични компании пак са начело на пазарите в САЩ.

Индексът S&P 500 е спечелил 3,3% от 8 март, когато започнаха проблемите, довели до колапса на Silicon Valley Bank. Това до голяма степен се дължи на големия ръст на акциите на компаниите в секторите на информационните технологии и комуникационните услуги, отбелязва The Wall Street Journal.

Всъщност Microsoft и Apple заедно са допринесли с повече точки за напредъка на индекса, отколкото всички финансови акции са изтрили от него, показват данни на S&P Dow Jones Indices.

Това отчасти се дължи на факта, че теглата на компаниите в S&P 500 зависят от пазарната им капитализация. Петте най-големи компании представляват приблизително 23% от индекса, така че те имат най-голямо влияние върху посока му.

Технологичният сектор на S&P 500, където попадат Microsoft и Apple, се е покачил със 7,9% от началото на банковата криза, докато комуникационният, в който се намират компаниите майки на Google и Facebook, се е повишил с 8,7%.

Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

Под повърхността обаче нещата не изглеждат толкова розови.

Равнопретеглената версия на S&P 500, която дава еднакво тегло на малки и големи компании, е намаляла с 1% за същия период.

Междувременно широко следваният технически индикатор за ширината на пазара достигна ниво, невиждано от юли 2021 г. насам. Делът на акциите на S&P 500, затворили под 200-дневните си пълзящи средни, падна до около 45% в петък, сочат данни на Dow Jones Market Data.

Едно диво тримесечие на американските пазари приключи с умерен оптимизъм Nasdaq отбелязва най-добро представяне от 2020 г. насам

Устойчивостта на пазара изненада някои инвеститори, особено когато не е сигурно дали банковата криза е напълно овладяна.

Според други стратези разминаването е притеснително, защото означава, че по-малко акции от различните сектори участват в ралито, което може да направи пазара по-уязвим за корекция.

Печалбите на технологичния сектор помогнаха да се прикрие слабостта на някои други места. Разбира се, финансовият сектор понесе най-големия удар и от 8 март насам е намалял със 7,5%. И все пак това влияние върху по-широкия пазар остана ограничено.

Пет от регионалните банки, чиито акции поевтиняха напоследък – First Republic Bank, Zions Bancorp, Comerica, Charles Schwab и KeyCorp – заедно съставляват само 0,4% от S&P 500.

Акциите на цикличните компании – като производители на автомобили и производители на петрол – също изпитват затруднения, заради опасенията, че банковата криза може да предизвика икономическо забавяне.

Секторите на недвижимите имоти, материалите и индустриалния сектор са намалели с поне 0,8% след колапса на Silicon Valley Bank.

В същото време възраждането на технологичния сектор се дължи и на надеждите, че Федералният резерв скоро ще спре агресивната си кампания за увеличаване на лихвените проценти. Това повлече надолу и доходността по държавните облигации, което прави по-привлекателни технологичните акции.

Инвеститорите са насочили нетно 636 млн. долара към взаимни и борсово търгувани фондове, инвестиращи в технологични акции от средата на март, като входящите потоци през последната седмица достигнаха най-високото ниво от октомври, показват данни на Refinitiv Lipper, цитирани от WSJ.

Въпреки че Фед наскоро повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, централната банка сигнализира, че стресът върху банковия сектор може да го принуди да прекрати увеличението на лихвените проценти по-рано от очакваното. Това може да бъде попътен вятър за посоката на технологичните акции.

От друга страна фактите сочат, че икономиката изглежда стабилна при все още горещата инфлация, а през последните дни няма нови проблеми с банките. Това отново засилва шансовете Фед да продължи с повишаването на лихвените проценти.

Икономистът Мохамед Ел-Ериан отново критикува „най-голямата грешка на ФедГлавният икономически съветник в Allianz многократно критикува централната банка на САЩ, че реагира твърде късно на инфлационното покачване

Дори и след миналогодишния срив, технологичните акции все още изглеждат скъпи в сравнение с по-широкия пазар. Технологичният сектор на S&P 500 се търгува на 24,7 пъти прогнозната печалба през следващите 12 месеца, докато по-широкият индекс има съотношение от 18,2.

Освен това общото тегло на технологичните акции в индекса все още е на по-високи нива от дот-ком балона, показват данните на WisdomTree, датиращи от 1995 г.

Въпреки че тази концентрация прави някои инвеститори предпазливи, Марк Джамброн, портфолио мениджър в Barrow Hanley, казва, че не се притеснява от срив в стил dot-com. Той посочва здравите баланси на технологичните компании, техните иновации и способността им да генерират печалби в бъдеще. Не се притеснява и от повторение на финансовата криза от 2008 г., защото банките имаха проблеми с ликвидността, а не със загуби по заеми.