Бизнесът няма да бъде сериозно засегнат, ако се въведе таван на цените, сочат първоначалните анализи. Това съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред Нова тв.

Той коментира проекта на Закон за надценките на хранителните продукти, публикуван за обществено обсъждане, според който 17 основни храни ще имат надценка до 10%.

По думите му, проверки са показали, че някои от надценките в магазините достигат средно 70-80%. Ние разбираме, че това е анти-пазарна мярка, затова и предлагаме само 17 вида стоки от първа необходимост да са с надценка до 10 на сто, допълни той.

Предлагат 10% таван на надценката за 17 вида основни храниНормативният акт ще се прилага за срок от 6 месеца и само за търговци, с годишен оборот за предходната календарна година от над 30 млн. лв.

Етикетите на продуктите, които са с надценка до 10 на сто, ще бъдат еднотипни, така че хората да могат да разпознаят кой продукт е с ниска надценка, допълни министър Стоянов.

„Нас ни интересува в следващите шест месеца да има по един артикул от групите, посочени в проектозакона, който да е с трайно ниска цена. Търговците ще са задължени да поддържат наличности, но ако свършат, ще могат да прехвърлят най-ниската надценка върху следващия продукт от категорията“, добави той.

Готов е единният стикер, указващ трайно ниските цени на храни в магазинитеЕдинен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти, с които са се ангажирали търговските обекти

По думите му, ако има само един продукт от група, той трябва да бъде с надценка до 10%.

В момента се извършва междуведомствено съгласуване и оценка за въздействие на проекта на закона.

Служебното правителство държи строга финансова дисциплина, каза още министър Стоянов и увери, че от първи юли всички пенсии ще бъдат повишени с 12%.

Добавки за Великден ще получат само най-бедните пенсионериТова са възрастните хора, чиито пенсии за месец април са под линията на бедност, което означава под 504 лв. включително

Важното за мен е икономиката да върви по-сериозно, да има производство, да има увеличаващ се брутен вътрешен продукт и тогава ще може да се отделят повече пари за всички, каза министър Стоянов в отговор на въпрос все още ли България и най-бедната страна в Европейския съюз. Не може безпринципно да се увеличават разходите, защото това ще доведе до други проблеми, коментира още министърът.