Възможно е и най-вероятно ще има разминаване в цените на хранителните продукти в новия държавен сайт и в търговската мрежа. Това обясни служебният министър на земеделието Явор Гечев пред bTV.

По думите му, в новата платформа, която беше представена в петък (24 март), цените са средните по методиката на Евростат. Няма да фигурират и стоките, които са на промоция в търговската мрежа.

Смисълът от този сайт е информация – и за потребителите, и за медиите, отговори министърът.

Сайтът е един елемент от всичко, което се опитваме да правим, това е нещо, което продължава цялата инициатива, категоричен е той.

Как, къде и с колко растат цените на храните – нов сайт следи показателитеИнтернет платформата е достъпна на адрес www.foodprice.bg

Институции като КЗК и КЗП ще могат постоянно да наблюдават необходимата им информация в тази платформа. Такова нещо досега не се е случвало, аргументира се земеделският министър.

Нямаме известяване от министерството на земеделието да са изисквани данни за картел между веригите.

Не съм човекът аз, който може да каже дали има картел или не. За мен няма как да оправдаем надценки от 100% и нагоре. Според мен това е прекомерно, обясни Гечев.

Има определени групи храни, които са неоправдано скъпи и това, което виждаме ние е, че основните изкривявания в цената са между търговията на едро и крайния купувач, допълни той.

КЗК образува три производства за картел при цените на хранитеИззети са копия на документи и електронна кореспонденция, които КЗК ще анализира

Гечев заяви още, че зърнопроизводителите са прави в исканията си да бъде наложено вето върху зърното от Украйна.

Има един нарочен европейски регламент, който позволява цените от Украйна да влизат безпрепятствено на европейския пазар, допълни той. Още септември българската държава поиска да се вземат допълнителни мерки, категоричен е министърът, защото по думите му, с това се получава аномалия на българския пазар.

Българската държава е солидарна с Украйна, но тя плаща изключително висока цена, смята още Гечев.