КЗК образува три производства за картел при цените на храните

1315
КЗК образува три производства за картел при цените на храните

© Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по своя инициатива образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор, съобщиха от Комисията.

Мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват да се установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък.

Въпреки мащабното проучване, с оглед обществения интерес, който има към него, КЗК ще направи всичко възможно в рамките на предоставената й от ЗЗК компетентност, да извърши проучването във възможно най-кратък срок.


След приключване на проучванията при установени нарушения, КЗК ще упражни законовите си правомощия, в това число да санкционира нарушителите.

Поскъпването на основните хранителни продукти е необосновано, според КЗККомисията следва да установи дали не са налице непазарни фактори, които водят до повишаване на цените

Проверяват се следните участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения:

„СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА ТЪРГОВИЯ“

„БИЛЛА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

„ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД

„КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД

„МАКСИМА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

„ПРОМАРКЕТ“ ООД

"ФАНТАСТИКО ГРУП"

„МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД

СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ“

СДРУЖЕНИЕ „АСОЦИАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПТИЦЕВЪДСТВО“

"АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ“

СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“

За да обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор Храни, след получени съдебни разрешения от Административен съд – София област, Комисията, със съдействието на служители на МВР, извърши изненадващи проверки на място в офисите на ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ, СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ и СДРУЖЕНИЕ „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“.

От офисите са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли, с оглед установяване наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектор Храни.

Държавен „Биг Брадър“ ще следи цените и качеството на хранитеВ случай на получен сигнал за опасни храни, институциите ще могат да изтеглят директно стоката от пазара

Секторът на храните в страната е приоритет в дейността на Комисията и е постоянно наблюдаван и проучван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините.

КЗК е независим орган, който разполага с пълна оперативна самостоятелност относно способите за събиране на доказателства и начините на реализирането им в рамките на законовите си правомощия, като намесата в работата й е напълно недопустима.

Пълният текст на решенията на КЗК за самосезиране са достъпни в публичния електронен регистър на КЗК.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg