Силно пристрастяващ наркотик се превърна в икономически спасителен пояс на Сирия, а сега е на път да послужи като разменна монета в опитите ѝ да нормализира връзките си със съседните държави, твърдят анализатори, цитирани от CNN.

Каптагонът, който е сравнително непознат извън Близкия изток, укрепна финансовата стабилност на страната през последното десетилетие, след като голяма част от международната общност прекъсна икономическите си връзки с нея заради избухването на войната през 2011 г.

Въпросното вещество представлява синтетичен стимулант от амфетаминов тип - фенетилин, който носи търговското наименование каптагон.

Според експерти, по-голямата част от световното му производство се осъществява именно в Сирия, а регионът на Персийския залив е основната му дестинация.

Наркокартели перат милиарди с банкиране през китайски брокериМафиотски организации използват нелицензирани посредници за трансгранични плащания

Разрастването на тази индустрия предизвиква тревога в международната общност. Миналата година САЩ представиха Закона за каптагона, който свързва търговията със сирийския режим и я нарича "транснационална заплаха за сигурността".

Карта в преговорите за сближаване

След смъртоносното земетресение от 6 февруари, което засегна Южна Турция и Северна Сирия, саудитски самолети за оказване на хуманитарна помощ кацнаха за първи път от десетилетие на контролираните от режима на президента Асад летища. Едновременно с това, саудитските държавни медии съобщиха, че Рияд води преговори с Дамаск за възобновяване на предоставянето на консулски услуги между двете страни.

Анализатори твърдят, че каптагонът вероятно ще бъде на първо място в дневния ред при опитите за нормализиране на отношенията.

Напоследък саудитските медии алармират за увеличаване на употребата на наркотици. През септември саудитските власти обявиха най-голямото изземване на незаконни наркотици в историята на страната, след като близо 47 милиона таблетки амфетамин бяха скрити в пратка брашно и иззети в склад в столицата Рияд. Оттогава са заловени още милиони хапчета.

И столицата на потреблението на кокаин в Европа е...Антверпен е пълен с кокаин - поне според анализа на отпадъчните води в града

Според ООН конфискациите на амфетамини в региона се отнасят предимно до каптагон.

"Каптагонът е изтъкван като "карта" в преговорите за сближаване между сирийския режим и партньорите, стремящи се към нормализиране на ситуацията", казва Каролин Роуз от института New Lines във Вашингтон.

"Режимът се възползва от правомощията си по отношение на търговията с каптагон, като дава знак на държавите, които обмислят нормализиране, че могат да намалят трафика като жест на добра воля", твърди Роуз пред CNN.

Изнасян от няколко участници, включително сирийски контрабандисти, ливанската Хизбула и проиранските милиции, "контрабандата на каптагон струва повече от законния износ на Сирия", казва Ванда Браун, сътрудник в института "Брукингс" във Вашингтон и експерт по темата. Хизбула обаче отрича да е свързана с каквито и да било сделки с наркотици.

Обединеното кралство, което миналия месец наложи нови санкции на сирийци, свързани с тази търговия, заяви, че режимът на Асад се е облагодетелствал от търговията с каптагон със сумата от 57 млрд. долара. Определи ги като "финансов спасителен пояс" за Асад, който е "на стойност приблизително три пъти по-голяма от общата търговия на мексиканските наркокартели".

Как Сирия се превърна в наркодържава? За сирийския президент Башар Асад каптагонът се превръща в истинска златна мина

Междувременно, сирийските държавни медии редовно съобщават за залавяния на пратки с каптагон, като твърдят, че вътрешното министерство се бори с търговията, както и с други наркотици.

Контрабандистите получават военно обучение

Салах Малкауи, йордански анализатор, който следи отблизо търговията, казва, че въпреки отричането на Сирия, не е възможно наркотикът да напусне страната без участието на кадри, тясно свързани с Асад и неговия режим.

"Командири на милиции, агенции за сигурност, военни сили участват в операцията по контрабанда на наркотици", казва Малкауи. "Наркотиците не могат да достигнат до тези райони, без да преминат през десетки бариери и контролно-пропускателни пунктове, които попадат в обхвата на Четвърта дивизия, която е под ръководството на Махер ал Асад, брат на сирийския президент. Разговарял съм с няколко контрабандисти. Те са получили военно обучение. Използват военни тактики за извършване на сложни набези", обяснява експертът.

От сирийското правителство отказват коментар пред CNN по този въпрос.

Арабите смятат, че икономиката е слаба, когато има демокрацияАрабите губят вяра, че демокрацията може да осигури икономическа стабилност в Близкия изток и Северна Африка, според резултатите от мащабно ново проучване

Йордания, която в началото на сирийската гражданска война подкрепя антиправителствени групировки, през последните месеци също е на път да се сближи с Асад. Нейният външен министър тази година направи първото си посещение в Дамаск от началото на сирийската гражданска война и изпрати хуманитарна помощ след земетресението от 6 февруари.

Йордания е пряко засегната от сирийската търговия с каптагон поради широкото разпространение на употребата му в граничните райони в североизточната част на страната, обяснява Сауд аш-Шарафат, бивш бригаден генерал в йорданската Главна разузнавателна дирекция, както и основател на Центъра за изследване на глобализацията и тероризма Shorufat ِ в Аман, Йордания.

"Налице са също така високите разходи за охрана на границите и увеличаването на натиска върху въоръжените сили и службите за сигурност", казва Ал-Шарафат пред CNN.

Той приветства американския закон за каптагона като "първото сериозно международно усилие" да се попречи на режима да разшири употребата на наркотика, "за да дестабилизира сигурността в региона и света".

Асад няма да вдигне ръце от бизнеса

Сирия потенциално може да наводни Европа и западните страни с наркотика през Турция и да го използва като разменна монета срещу тях, каза той.

Но дори и да бъдат постигнати споразумения между Сирия и нейните съседи за спиране на износа на наркотика, експертите допускат, че е малко вероятно Асад да се откаже напълно от търговията.

Залогът на Асад и страданието на сирийцитеНе отне много време на режима на Башар Асад да потърси политически и икономически дивидент от опустошителното земетресение, сполетяло Северна Сирия

"Това означава да поискаме от ключовия трафикант да спре бизнеса си", казва Фелбаб-Браун. "Много малко вероятно е режимът на Асад да се откаже от ключовия си източник на приходи."

В най-добрия случай той може да предложи козметични решения на проблема, обещавайки по-строги ограничения и правоприлагане у дома по отношение на производителите и търговците, с които режимът отрича да е свързан.

Според Каролин Роуз от института "Ню лайнс", режимът може да запази бизнеса с каптагон като форма на дългосрочно въздействие срещу съседите си, като същевременно поддържа "някакво ниво на правдоподобно отричане на търговията, обвинявайки опозиционните сили и недържавните участници, докато предприема вълна от козметични конфискации у дома, за да измести фокуса към виновниците от правителството".