В първите седмици на руската инвазия в Украйна в интернет се появи музикален клип, в който се виждаше как руски ракетни установки и танкове се намират под прицела на дрон, а мъже с дълбоки гласове пеят песен, посветена на въпросния дрон.

Става дума за турския Bayraktar TB-2, който изигра водеща роля за това украинските сили да удържат първоначалната офанзива на Русия. Известният вече безпилотен апарат се произвежда от базираната в Истанбул отбранителна компания Baykar Makina, чийто главен технологичен директор е зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва CNBC и прави анализ на възхода на турската отбранителна индустрия през последните години, символ на която е самият TB-2.

Но безпилотните самолети не са единственото нещо, което издига статута на Турция като все по-важен играч в световната отбранителна индустрия. Самият брой международни сделки, които отбранителните компании на страната са сключили през последните няколко години, разкрива бързо нарастващо търсене, големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и все по-сериозното влияние на оръжейния сектор върху външните отношения на Турция.

Рекорден износ на отбранителни продукти

През 2022 г. Турция постига рекорден износ на оръжие в размер на 4,4 млрд. долара - сума, по-голяма от годишните бюджети за отбрана на някои европейски държави. А сега, след като надхвърля целите си за миналата година, турското правителство се стреми тази цифра да достигне 6 млрд. долара през 2023 г. Оборотът на отбранителната индустрия на страната като цяло през миналата година е бил 10 млрд. долара, става ясно още от материала на CNBC.

Приходите от износ на отбранителни продукти за чужбина са се увеличили с 42% между 2020 и 2021 г., като чуждестранните договори съставляват до 90% от приходите на някои турски компании. Baykar е представител именно на тази група, а Турция е дом на около 2000 организации, които оперират в този сектор.

Търговските дронове все по-често стават оръжия в УкрайнаЕвтините китайски модели се използват и от двете страни, като преди това се модифицират
Корените на това бурно развитие на турската военна индустрия могат да бъдат проследени до далечната 2000 г., когато Анкара очертава стратегия за изграждане на модерен и самостоятелен отбранителен сектор и насърчаване на вътрешните инвестиции в него. Продължилият две десетилетия проект на Ердоган, който все още разчита на сериозни държавни инвестиции в местни компании, вече започна да се отплаща, тъй като продажбите на оръжие засилват турското влияние в чужбина, акцентират от CNBC.

И макар че военното производство на Турция все още е малко в сравнение с големи играчи като САЩ, Русия и Китай, страната привлече обществения фокус към себе си заради ефективността на своите оръжия като безпилотния Bayraktar, който освен в Украйна е използван в Либия, Сирия и по време на конфликта между Азербайджан и Армения.

Поддържане на външните отношения

Продажбите на оръжия и технологии, особено на безпилотни самолети, "помогнаха на Турция да подобри връзките си в международен план”, пише Атлантическият съвет, цитиран от CNBC, и по-специално с "държави като Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Азербайджан”. Не се изключва страната дори да установи нови връзки с различни други държави като Полша, Саудитска Арабия и Тунис.

“Продажбите засилват влиянието на Турция и в страните от Персийския залив. По време на най-голямото оръжейно изложение в Близкия изток - IDEX, което се проведе през февруари в Абу Даби, присъствието на Турция беше невъзможно да бъде пропуснато. Огромни павилиони с турски брандове представиха всичко - от бронирани камиони и безпилотни самолети до щурмови пушки, тактическо оборудване и лазерно управляеми ракети”, посочва медията и цитира Алпер Озиблен, председател на турската отбранителна компания Pavo Group:

"Има значително международно търсене от Близкия изток, от Азия, от Европа. Също така във връзка с войната Турция се опитва да направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна с оборудване, включително с безпилотни летателни апарати и сухопътни платформи. Това ни показва, че турските продукти са достатъчно добри и завършени, за да се използват по бойните полета".

Озиблен и други турски ръководители, с които CNBC е разговаряла, потвърждават, че имат текущи или планирани партньорства и сделки с Обединените арабски емирства, Катар и други богати на петрол държави от Персийския залив. Много от тях инвестират сериозно в развитието на собствените си отбранителни сектори, а някои - като ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар, предоставят значителна финансова подкрепа на сектора в Турция или са поели ангажименти за милиарди долари под формата на търговски сделки и инвестиции.

Озиблен изтъква експертния опит на своите и на други турски компании в области като криптографията, която е от съществено значение за сигурността на комуникациите на бойното поле, както и в областта на електронните подсистеми за безпилотни самолети и наземни платформи.

"Информационните технологии са основна част от сферата на отбраната и ние се позиционираме в тази област", казва той, което проличава и от статистиката - научноизследователската и развойната дейност в отбранителния сектор на Турция се е увеличила с 30%, става ясно от доклада на Атлантическия съвет, цитиран от сайта на телевизията.

Трите оръжия, които объркаха плановете на Путин в Украйна Докато Украйна очаква самолети и ПВО от западните си съюзници, други оръжия вече доказаха възможностите си Снабдяване на НАТО, Украйна и отвъд

Въпреки че съюзниците от НАТО се надпреварват да снабдяват Украйна с оръжия, за да може тя да се противопостави на Русия, много от тях, особено в Европа, всъщност изпитват сериозен недостиг в собствените си запаси. Затова и турските производители на отбранителна техника са сигурни, че през следващите няколко години оттам ще дойдат много поръчки.

"Войната между Украйна и Русия създаде огромно търсене, но дори страните, които не участват във войната, се запасяват. Вече удвояваме производствения си капацитет, за да можем да отговорим на търсенето от страните от НАТО. Всички производители са заети за поне още пет години", казва Емин Енер, председател на борда на турската отбранителна компания Assan Group, пред CNBC.

По думите му неговата компания е напълно запълнена с поръчки за следващите няколко години, като в заводите ѝ се работи денонощно въпреки факта, че в момента Assan не произвежда продукция за Украйна.

И това не важи само за Assan. Много представители на турския отбранителен сектор не доставят оръжие на Украйна, а тези, които го правят, избягват да коментират публично това. Турското правителство внимателно балансира между Украйна и Русия в стремежа си да играе ролята на посредник между двете страни.

За Озиблен от Pavo Group обаче предоставянето на отбранително оборудване на Украйна от страна на неговата компания е повод за гордост.

"Ако Украйна се нуждае от някакво ноу-хау, знания за конкретни системи, ние им ги предаваме безплатно. Това е вид отговорност. Всъщност това е нещо повече от бизнес за нас. Украйна е по-важна от бизнеса", категоричен е Озиблен пред CNBC.