През 1998 г. Майкъл Джордан обува чифт от емблематичните си черно-червени Air Jordan 13, за да донесе победата на “Чикаго Булс" по време на мач №2 на плейофите от последния му шампионат в НБА.

Сега, те са най-скъпите маратонки, продавани някога на търг, съобщава CNN.

Във вторник маратонките, с които е спечелен въпросният мач, са били продадени за 2,2 млн. долара от Sotheby's в Ню Йорк. Това е и нов рекорд, като Air Jordan 13 детронира друг чифт маратонки на Въздушния - Nike Air Ships, продадени за 1,47 млн. долара през 2021 г.

Продажбата идва в рамките на инициативата "Годината на Джордан" - препратка към емблематичния номер 23, с който той игра. През януари Air Jordan си партнира със Sotheby's, за да продаде на търг 13 чифта ретро маратонки, създадени в памет на The Notorious B.I.G. Всички наддавания надхвърлят многократно първоначалната оценка от 5000 долара, като най-високата достигната цена е 32 000 долара.

Маратонките на Джордан в Sotheby's - Според специалистите колекцията Dynasty Collection може да струва между 20 и 100 млн. долара
Миналата година потник на Джордан от първия мач на финалите през 1998 г. стана най-скъпият предмет от групата “носени спортни сувенири”, продаван на търг, когато достигна 10,1 млн. долара на разпродажба в Sotheby's, припомня още CNN.

Прощалният мач на Джордан с “Чикаго Булс” често е наричан "Последният танц" - по заглавието на документалния филм на ESPN и Netflix. Джордан обявява второто си оттегляне седмици преди финалите, което прави серията от шест мача срещу “Юта Джаз” в най-гледаната в историята на НБА, според телевизионните рейтинги на Nielsen. (По-късно Джордан се завръща от 2001 до 2003 г., за да играе за “Вашингтон Уизардс”).

"Носените от Майкъл Джордан спортни сувенири от мачове неведнъж са доказвали, че са най-елитните и желани предмети на пазара", коментира Брам Вахтер, ръководител на отдел "Улично облекло и съвременни колекционерски предмети" в Sotheby's. "Въпреки това предметите от неговия последен сезон са от друга величина, както се вижда от рекордната продажба на потника му."

Чифтът маратонки, продаден във вторник, е бил носен по време на Мач 2 в Солт Лейк Сити, който "Биковете" печелят с 93:88 след загуба в Мач №1, а Джордан отбеляза 37 точки. Те са последният чифт черно-червени Air Jordan 13, които Джордан някога е носил на терена за мач от НБА, се отбелязва в прессъобщение на Sotheby's.

Nike или Компанията стартира благодарение на странната философия на Фил Найт, който се вслушва в своите хора, дори да не му допада някоя идея
След мача Джордан подписва и подарява комплекта обувки на момчето, което носи топките в съблекалнята на гостите, обясняват от Sotheby's.

Рекордната продажба на маратонките Air Jordan 13 се реализира в рамките на разпродажба на спортни сувенири, наречена Victoriam, в която са представени предмети, носени от различни спортисти, сред които Том Брейди, Коби Брайънт и Роджър Федерер. Няколко други артикула на Джордан също са част от търга, като носен в игра потник на Въздушния от 1998 г. и чифт Air Jordan 1 от 1985 г. са били оценени съответно на 508 000 и 127 000 долара.

Сред другите предложения в рамките на търга са потник на Коби Брайънт от “ЛА Лейкърс”, продадена за над 406 000 долара, и футболна фланелка, носена от покойния Пеле при дебюта му за “Ню Йорк Космос” през 1975 г., придобита от участник за 177 000 долара, посочва CNN.