Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е съгласен отчасти от отвореното писмо, подписано от технологични лидери, начело с основателите на Tesla Илон Мъск и на Apple Стив Возняк, в което се призовава за шестмесечно спиране на изследванията на AI.

Алтман обаче смята, че в писмото "липсват подробни технически детайли за това къде се нуждаем от пауза", пише CNBC.

"Смятам, че предпазливостта и все по-строгото спазване на правилата за безопасност са наистина важни, но не мисля, че едно писмо е оптималният начин за решаване на проблема.", допълни той.

Алтман направи забележките си по време на събитие на Масачузетския технологичен институт, в което участва чрез видеоконферентна връзка.

През март Мъск, Возняк и десетки други учени призоваха за незабавна пауза в "експериментите", свързани с големи езикови модели, които са "по-мощни от GPT-4", водещия езиков модел на OpenAI, или LLM. Оттогава писмото е подписано от над 25 000 души.

Над 1000 експерти, водени от Мъск, искат пауза в разработката на AI В отворено писмо те посочват потенциалните рискове за обществото и човечеството като цяло

"Лабораториите за изкуствен интелект и независимите експерти трябва да използват тази пауза, за да разработят и приложат съвместно набор от общи протоколи за безопасност за проектиране и разработване на усъвършенстван изкуствен интелект, които да бъдат стриктно одитирани и контролирани от независими външни експерти", се казва в писмото.

Компанията OpenAI създаде ChatGPT - бот с изкуствен интелект, който може да дава отговори, подобни на човешките, на въпроси, зададени от потребител. Той предизвика истинска революция в света на технологиите, основани на изкуствен интелект. Microsoft използва технологията на OpenAI в своя чатбот Bing, а Google наскоро пусна конкурента му Bard.

По-рано тази година Сам Алтман призна, че технологията на изкуствения интелект го кара да се "малко да се притеснява".

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4

„Особено съм притеснен, че тези модели могат да бъдат използвани за широкомащабна дезинформация. Сега, когато стават все по-добри в писането на компютърен код, те могат да бъдат използвани за кибератаки.“, заяви той.

Въпреки опасностите, според Алтман, това може да бъде и „най-великата технология, която човечеството досега е разработвало“.

Въпросите за безопасното и етично използване на изкуствения интелект вече са във фокуса на Белия дом, Капитолия и заседателните зали в цяла Америка, отбелязва CNBC.

"Ще въведем още допълнителни детайли към GPT-4, свързани с всички аспекти на безопасността, които е важно да бъдат разгледани и които бяха напълно пропуснати в писмото", категоричен е изпълнителният директор на OpenAI.

Бил Гейтс се надява изкуственият интелект да намали несправедливосттаAI е толкова революционен, колкото мобилните телефони и интернет, пише милиардерът

На фона на опасенията, изразени в писмото с призов за пауза в разработването на AI технологиите, основателят на Microsoft Бил Гейтс, е един от най-големите й привърженици и категорично подкрепя насърчаването на разработките.

Според него, развитието на AI е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон. Тази технология „ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и общуват помежду си. Около него ще се преориентират цели индустрии. Бизнесът ще се отличава по това колко добре го използва“, посочи преди месец милиардерът.

AI може да намали някои от най-големите несправедливости в света, казва още той, добавяйки, че в световен мащаб най-голямото неравенство е свързано със здравето: „5 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година“, казва Гейтс.

Това е спад от 10 милиона преди две десетилетия, но все още е шокиращо висок брой. Почти всички от тези деца са родени в бедни страни и умират от иначе предотвратими състояния като диария или малария, пише още Гейтс и добавя: „Трудно е да си представим по-добро използване на AI от спасяването на детски животи“.

Лошите писатели стават по-добри; добрите – по-бързи. Защо ни е страх от AI?ChatGPT е на път да направи революция в икономиката. Зависи от нас как ще изглежда тя

Моделите на AI, използвани в бедните страни, ще трябва да бъдат обучени за различни заболявания от тези в богатите. Те ще трябва да работят на различни езици и да вземат предвид различни предизвикателства, като например пациенти, които живеят много далеч от клиники или не могат да си позволят да спрат да работят, ако се разболеят, посочва Бил Гейтс.

Хората ще трябва да видят доказателства, че свързаните със здравето AI модели са полезни, въпреки че няма да са перфектни и ще правят грешки. Те трябва да бъдат тествани много внимателно и правилно регулирани, което означава, че ще отнеме повече време за тяхното внедряване, отколкото в други области, казва Гейтс.

По думите му изкуственият интелект драматично ще ускори и скоростта на медицински пробиви.

Относно навлизането на изкуственият интелект в образованието, филантропът посочва, че през следващите 5 до 10 години управляваният от AI софтуер най-накрая ще изпълни обещанието да революционизира начина, по който хората преподават и учат.

„Той ще знае вашите интереси и вашия стил на учене, така че да може да приспособи съдържание, което да ви държи ангажирани. Ще измерва нивото на вашата концентрация, ще забележи кога губите интерес и ще разбере на какъв вид мотивация отговаряте. Ще дава незабавна обратна връзка“, смята Бил Гейтс.

ЕС създава работна група за защита на личните данни в ChatGPTGarante изложи конкретни искания, които трябва да бъдат изпълнени до края на април. OpenAI приветства хода на агенцията.

OpenAI, ръководена от технологичния инвеститор Сам Алтман, е основана като организация с нестопанска цел през 2015 г., за да провежда изследвания за изкуствен интелект в полза на човечеството.

Под ръководството на Алтман OpenAI създава търговско подразделение през 2019 г., за да може по-лесно да набира средства за финансиране на изчислителната мощност, необходима за обучение на алгоритмите. То предприема по-различен подход и дава по-бърз публичен достъп до своите AI модели, за разлика от по-големите конкуренти като Google на Alphabet Inc., която до момента е популяризирала по-малко технологията си отчасти поради етични опасения.

Трафикът в ChatGPT платформата премина един милион потребители няколко дни след старта си на 30 ноември. Анализатори в индустрията обявиха инструмента за огромен технологичен пробив и потенциална алтернатива на настоящите търсачки в бъдеще.

OpenAI се надява един ден да постигне това, което изследователите на AI наричат "изкуствен общ интелект" или технология, която може напълно да достигне интелигентността и възможностите на хората.