Едностранните търговски действия на държавите-членки на Европейския съюз са неприемливи. Това заявяват в неделя от ЕК, цитирани от Reuters, след като Полша и Унгария обявиха забрани за внос на зърно и други хранителни продукти от Украйна, за да защитят местните си селскостопански сектори.

В следствие на инвазията на Русия бяха блокирани някои черноморски пристанища и големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в Европейския съюз, в крайна сметка остана в централноевропейските държави поради логистични затруднения. Това удари цените и продажбите на местните земеделски производители, припомня причината за казуса информационната агенция.

Обикновено Украйна изнася по-голямата част от селскостопанските си стоки, особено зърно, през черноморските си пристанища, които бяха отблокирани през юли в съответствие със споразумение между Киев, Анкара, Москва и ООН. Срокът на това споразумение обаче изтича на 18 май, а миналата седмица Москва посочи, че то може да не бъде удължено, ако Западът не премахне пречките пред износа на руско зърно и торове.

Тази тема създаде политически проблем за управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост” и то в година на изборите, тъй като разгневи хората в извънградските райони, където подкрепата за партията обикновено е висока.

България и още 4 страни искат от ЕК да реши негативите от украинския вносЕК да анализира възможността за закупуване на излишното зърно от съседни на Украйна държави членки за хуманитарни цели, се призовава още в писмото
"Запознати сме с изявленията на Полша и Унгария относно забраната за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна", заявява говорител на Европейската комисия. "В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и поради това едностранните действия са неприемливи."

"В такива трудни времена е изключително важно да се координират и съгласуват всички решения в рамките на ЕС", смятат от ЕК.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер, на свой ред, заявява пред държавната информационна агенция PAP, че правителството е в постоянен контакт с Европейската комисия по въпроса и че забраната е възможна поради клауза за сигурност. Но това така или иначе далеч не е първият случай на конфликти между двете централноевропейски държави и европейската администрация. Полша и Унгария са въвлечени в дългогодишни конфликти с Брюксел по въпроси, включващи независимостта на съдебната система, свободата на медиите и правата на ЛГБТ. И на двете страни бяха спрени средства поради опасения относно върховенството на закона.

Украинското министерство на земеделието е категорично, че полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износ.

Забрана и за транзит

Полската забрана, която влезе в сила в събота вечерта, ще се прилага и за транзита на въпросните продукти през страната, стана ясно в неделя.

"Забраната е пълна, включително и за транзит през Полша", пише Валдемар Буда, министър на икономическото развитие и технологиите на Полша, в Twitter, цитиран от Reuters, като добавя, че ще бъдат проведени разговори с Украйна за създаване на система, която да гарантира, че стоките ѝ не се озовават на местния пазар.

Годината на несбъднатия стопански апокалипсисЛъчезар Богданов: „Краят на света“ не се случи, независимо от шока с енергийните доставки и войната
Полският министър на земеделието Роберт Телус пък е категоричен, че забраната е необходима, за да "отвори очите на ЕС за това, че са необходими допълнителни решения, които ще позволят на продуктите от Украйна да стигнат до сърцето на Европа, а не да остават в Полша".

Забраната се очаква да е в сила до 30 юни.

България също обмисля подобна забрана

На фона на реакцията от страна на ЕК по отношение на въведените ограничения от страна на Полша и Унгария България също обмисля забрана за внос на украинско зърно, стана ясно през уикенда от изказване на служебния министър на земеделието Явор Гечев пред БНР.

"Трябва да се запазят и българските интереси. Още повече, че когато две от държавите реагират по този начин, то, ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи”, казва той и припомня, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел.

В ефира на bTV днес Гечев каза по повод вноса на продукти от Украйна, че идеята е за равномерно разпределение на стоките в Европейския съюз, а не да спират в определени държави. Той обясни, че не става въпрос само за зърно, а и за слънчоглед и сухо мляко, които се внасят от Украйна. По думите му така както са замислени коридорите „няма солидарност към самите наши държави“. Коментарът на Гечев идва след серия протести на български зърнопроизводители, по време на които бяха блокирани еазлични транспортни артерии. Тогава служебният министър на земеделието подкрепи исканията на протестиращите, така че тепърва предстои да видим какво ще направи българската администрация след размахания пръст от страна на Брюксел към Полша и Унгария.