Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай заяви, че опасенията, свързани с изкуствения интелект го държат буден през нощта и че технологията може да бъде „много вредна“, ако бъде внедрена погрешно.

„Изкуственият интелект може да бъде много вреден, ако се внедри погрешно и все още нямаме всички отговори – а технологията се развива бързо. Това ли ме държи буден през нощта? Абсолютно“, каза Пичай в интервю за CBS.

Миналия месец стотици експерти по изкуствен интелект, изследователи и предприемачи – включително собственикът на Twitter Илон Мъск – подписаха писмо, призоваващо за пауза в разработката на AI за поне шест месеца на фона на опасенията, че развитието на технологията може да излезе извън контрол.


Сам Алтман отговори на атаките: Пропускат важни технически детайли за AI

Запитан дали могат да бъдат необходими регулации, подобни на тези за регулиране на използването на ядрени оръжия, Пичай каза: „Ще имаме нужда от това“.

Той предупреди, че конкуренцията за постигане на напредък в технологията може да доведе до пренебрегване на страховете, свързани с безопасността.

Компанията-майка на Google, Alphabet, притежава базираната в Обединеното кралство компания за изкуствен интелект DeepMind, която пусна чатбота Bard в отговор на ChatGPT, разработен от OpenAI.

AI технологията зад ChatGPT и Bard, известна като голям езиков модел, е обучена върху огромно количество данни, взети от интернет, и е в състояние да произвежда правдоподобни отговори на подкани от потребители в различни формати. Еквивалентът за генериране на изображения в системи като Dall-E и Midjourney също предизвиква тревоги, създавайки реалистични изображения като това на папата, носещ пухено яке.

Тръмп с белезници, папата с пухенка. Фейк реалността на AI ужасява медиитeСнимките варират от очевидно фалшиви до убедително реални и лесно заблуждават потребителите

Пичай каза още, че AI може да причини вреда чрез способността си да произвежда дезинформация.

Той не пропусна да спомене, че версията на AI технологията на неговата компания е безопасна, добавяйки, че Gooogle задържа по-напредналите версии на Bard за тестване.

Коментарите на Пичай идват след като New York Times съобщи в неделя, че Google изгражда нова търсачка, базирана на изкуствен интелект, в отговор на конкурентната услуга на Microsoft - Bing, която е интегрирана с чатбот технологията зад ChatGPT.

Пичай призна, че Google не е разбрала напълно как нейната AI технология произвежда определени отговори. „Наричаме това „черна кутия“ – да не можеш да разбереш защо е казано нещо или защо е сбъркано“, коментира той.


Без човешка намеса: Как автономни агенти въвеждат генеративен AI за маситеМакар и съвсем нови, те могат да представляват важен етап в продуктивното прилагане на LLM

Пичай каза още, че обществото не изглежда готово за бързия AI напредък. По думите му има несъответствие между темпото, с което обществото се адаптира към промяната, в сравнение с темпото, с което се развива изкуственият интелект. Той обаче добави, че хората са нащрек за потенциалните опасности, което го кара да бъде оптимист.

Главният изпълнителен директор на Google каза още, че икономическото въздействие на AI ще бъде значително, защото ще повлияе на всичко, включително на всеки продукт във всяка компания, както и че ще засегне „работниците на знанието“ – писатели, счетоводители, архитекти и софтуерни инженери.