Конкурентите ни изпревариха. Имаме спешна нужда от прецизни реформи за растеж. За това предупредиха от Българската предприемаческа асоциация (BESCO) по време на официалното представяне на своите идеи за промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

От организацията посочиха, че Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония вече са развити държави, а Полша, Унгария и Румъния, с която доскоро бяхме на едно ниво на развитие, са само на крачка от този статут по данни на Международния валутен фонд.

В същия момент статистиката на Евростат продължава да бъде безмилостна към България - страната ни остава най-бедната страна в ЕС.

Защо е така?

За да расте икономиката ни и да навакса изоставането са ни нужни две неща - повече износ на наша продукция и повече външни капитали на наша територия, смятат от BESCO.

“Икономическият бум на държавите от Централна и Източна Европа през последните години се дължи на преформатирането на икономиките им към бизнеси с висока добавена стойност и превръщането на експортно-ориентираните производствени инвестиции в национален приоритет в политиката. В същото време България все още не може да предостави конкуренти условия за привличане на стратегическите инвеститори от глобален мащаб”, сочи анализът на Българската предприемаческа асоциация, изготвен и представен пред политици, институции и медии от експерта Росен Иванов, член на УС на асоциацията.

Според доклада на BESCO, ако държавата ни превърне привличането на експортно ориентираните производствени инвестиции в успешно реализиран национален приоритет, тя може може да достигне средните европейски доходи в рамките на едва 10-15 години.

Може ли България да привлече следващо ниво инвеститори?От предприемаческата организация BESCO предлагат промени в Закона за насърчаване на инвестициите
“И още - такива инвестиции у нас, особено ако чрез държавна помощ са насочвани към по-изостаналите региони, биха спомогнали не само за увеличаване на износа, повишаване на средната работна заплата и икономическия растеж. Те биха намалили регионалните дисбаланси, социалните неравенства в обществото и биха спомогнали за ускорено преструктуриране на работната ръка към съвременните изисквания и по-добра демографска картина у нас”, категорични са от BESCO.

Европа и съседите

Докато у нас все още говорим за милиардните инвестиционни намерения в бъдеще време, то при съседните ни държави, които са ни конкуренция в региона, нещата се случват в реално време.

“С инвестиции от €1 млрд. и 400 млн. евро Румъния изгради няколко завода за автомобилни гуми, за батерии за електромобили и за производство на трактори. В Сърбия с над €700 млн. инвестиции изградиха също заводи за електромотори, автомобилни гуми и контролни системи за автомобилната индустрия. Дори Република Северна Македония надминава България с реализирани чуждестранни инвестиции за €200 млн., отново за производство за части в автомобилната индустрия и за завод за опаковки на лекарства”, изброяват от предприемаческата организация и обясняват...

Какво не ни достига?

Структурата и средата на българската икономика в момента нe отговарят адекватно на глобалните конкурентни изисквания и възможности. Страната ни не инвестира достатъчно в производства с висока добавена стойност.

В допълнение към това София и останалата част на България “са две различни държави” по отношение на БВП на глава от населението, като разликата с втория - Стара Загора, е повече от два пъти.

“У нас все още искането на разрешение за държавна помощ при привличането на инвеститор се възприема като потенциален риск и нивата на тази помощ изглеждат направо несериозно, в сравнение със съседните икономики в растеж. А Брюксел насърчава този подход и разрешава за всеки регион различен интензитет на държавна помощ при привличането на инвестиции. В България разрешението достига до 60% държавно участие в дадена инвестиция, но тази възможност остава неизползвана при сегашното положение”, категорични са от BESCO.

По този начин, ако в Сърбия един инвеститор може да получи милиарди евро държавна подкрепа, то в България тя се изчерпва с “някаква пътна инфраструктура, която не е ясно кога ще бъде построена”.

Към очевидно неконкурентните ни условия по този показател, посочват от организацията, можем да добавим и традиционни проблеми за бизнеса у нас като тромавата администрация и остарели регулации, проблемите с недостига на квалифицирана работна ръка, образованието, което не изгражда нужните умения, съмненията за върховенството на закона и политическата криза и нестабилност през последните години.

Забавяне на растежа и висока инфлация у нас прогнозира Световната банкаСлед силния растеж през 2022 г, се очаква българската икономика да се забави в съответствие с тенденциите в ЕС
Ако оставим ситуацията в сегашното ѝ състояние, смятат от BESCO, в бъдеще вместо да настигнем поне съседите си, все повече ще се отдалечаваме не само от тях, “но и от мечтата да живеем по-добре”. А всъщност, за да сме “икономическо чудо на Балканите не са нужни чудеса, а точните реформи”.

“По примера на успелите държави решението на поставените по-горе проблеми започва с промяна на Закона за насърчаване на инвестициите у нас - една от новите каузи на BESCO в стремежа ни да доставим на българските предприемачи и икономика най-добрите световни практики и условия за бизнес”, обясняват от BESCO и конкретизират идеите си:

- Да се увеличи конкретната държавна помощ за експортно ориентираните производствени инвестиции, които имат по-голяма добавена стойност. Това означава да се намалят праговете за такива проекти, като в същото време се насърчат повече инвестиции в сектори със средна и висока добавена стойност. Едно от условията за предоставяне на държавна помощ е тези проекти да наемат хора на по-високи заплати от средната за дадената община, в която се намира производството. Това би повишило стандарта на по-слабо развитите региони на страната. И още - като дойдат иновативни предприятия, които изнасят конкурентна продукция ще увеличим производителността на труда и доходите на хората, които вече са заети в икономиката. Вече имаме примерите с успешната индустриализация на Пловдив, Ботевград и Севлиево. При натрупване и разпространение на тези модели в национален мащаб, това ще помогне на икономиката ни да достигне следващото ниво и ще повиши стандарта на всички.

- Да се въведе нова категория инвеститор, Стратегически Инвеститор, за инвестиции от над €100 млн., което да позволи да се преговаря до максималните прагове на държавна помощ за значими проекти.

- Да се предоставя държавна помощ и на по-малки производствени инвестиции в индустрии със средна и висока добавена стойност. Такива инвестиции са жизненоважни в по-малките населени места в България, с цел ускорено подобрение на структурата на работната сила, увеличаване на възнагражденията и намаляване на регионалните дисбаланси.

“Ние вярваме, че ако политиците и институциите ни искат да развият икономиката ни възможно най-бързо и да настигнем и изпреварим регионалните си конкуренти, България трябва да си постави за цел да привлича поне по €3-4 млрд. производствени инвестиции на година”, обясняват в заключение от предприемаческата организация и добавят:

“Това би създало 100,000-150,000 по-високоплатени работни места за хора с ниско и средно ниво на квалификация. Те ще ускорят общия растеж, ще помогнат на страната ни да излезе от т.нар “капан на средните доходи” и ще помогнат на икономиката ни да достигне следващото ниво в пътя към общата ни цел - развита, конкурентна и съвременна държава”.