Тазгодишното издание на "Евровизия" вече чука на вратата.

Дългоочакваният финал на любимия европейски песенен конкурс ще се проведе в Ливърпул на 13 май и със сигурност ще донесе незабравима нощ за меломаните, пише Euronews.

Има ли обаче нация, спечелила завинаги сърцата на милионите зрители в цяла Европа?

Скорошно проучване, публикувано от Startle, изброява общия брой точки, които всяка страна е получила на финалите досега, като започва от първото издание през далечната 1956 г. и изготвя класация за ТОП 5 най-любими държави от конкурса.

Швеция

Швеция получава короната на най-обичаната нация в Европа на финала на "Евровизия" с удивителните 5888 точки от 60 участия.

Досега тя е печелила конкурса шест пъти, а нейните участници неизменно са очаровали както журито, така и зрителите със своите запомнящи се мелодии и впечатляващи изпълнения.

Кой не обича ABBA?

Обединеното кралство

На второ място се нарежда тазгодишният домакин от името на Украйна - Обединеното кралство.

Участниците от Острова са се явявали на финала на Евровизия 64 пъти и до момента са събрали 4546 точки.

Сам Райдър през 2022 г. печели най-много точки за страната на финал в историята, с над 460 точки за своята междугалактическа песен "Space Man".


Италия

Италия заема третото място в проучването с общо 4,509 точки.

Страната печели конкурса три пъти досега, за последен път през 2021 г., когато Måneskin хипнотизира публиката с наелектризиращото си изпълнение на "Zitti E Buoni".

Рок групата получи впечатляващите 524 точки.

Средно на всяко от финалните си участия Италия е получила 98 точки, което показва постоянния им успех в конкурса.

Forza, Италия!

Франция

Oh là là!

Франция си осигурява четвъртата позиция с общо 4269 точки, като има зад гърба си общо пет победи.

Последната обаче датира от далечната 1977 г. с очарователната мелодия на Мари Мириам "L'oiseau et l'enfant".

Букмейкърите изглежда са вперили поглед в участничката за тази година Ла Зара, като я нареждат в списъка на десетте фаворити. Може би тя ще направи изненадваща победа за страната и ще я върне към славата на музикалния конкурс.

Норвегия

Челната петица се допълва от Норвегия с общо 3706 точки.

Любопитно е, че победителят през 2009 г. Александър Рибак държи рекорда за най-голяма разлика в победата в историята на Евровизия с песента си "Fairytale".

На финала той получи невероятните 387 точки, което му даде зашеметяваща преднина от 169 точки пред класиралата се на второ място Исландия.

Макар че първите пет страни имат предимството на десетилетия участия, има някои държави, които са направили забележително впечатление с много по-малко представяния.

Euronews ги определя като скрити скъпоценни камъни, които блестят ярко на сцената на "Евровизия", пренебрегвайки шансовете и оставяйки следа в историята на конкурса.

Изключително любопитна подробност е, че на първо място сред тези страни е България.

С 15 участия на "Евровизия" и 5 пъти на финала, заемаме първото място по общ брой средни точки на финала.

Въпреки че никога не са печелили конкурса, българските участници се представят отлично, получавайки средно по 283 точки на финално участие - най-високата средна стойност, съобщава Euronews.

През 2017 г. Кристиан Костов, който изпълни "Beautiful Mess", се изстрелва до второ място с 615 точки - най-високият резултат, постиган някога от България в историята на "Евровизия".


Австралия

Друга страна, която за сравнително кратък период от време е оказала поразително влияние в историята на конкурса, е Австралия.

От дебюта си през 2015 г. австралийските състезатели са достигнали до финала 6 пъти от 9 участия, като средният резултат на всяко финално изпълнение е 231 точки (вторият най-висок среден резултат от всяка друга нация).

Само една година след дебюта им, австралийската певица Дами Им заема забележителното второ място с невероятните 511 точки, което я прави изключителен изпълнител в историята на "Евровизия".

Сърбия и Черна гора

Сърбия и Черна гора може са участвали заедно в Евровизия само три пъти, но средният им резултат от 200 точки на финално участие със сигурност е забележителен.

В дебютния им конкурс през 2004 г. талантливият Желко Йоксимович развълнува публиката с трогателното си изпълнение на "Lane moje", като си осигури второ място.


Въпреки това, малко не им достигна, за да се класират на първо място, като загубиха от украинската "Диви танци", изпълнена от Руслана.

Украйна

Украйна разтърсва сцената на "Евровизия", като участва 19 пъти и в 17 от тях е финалист. Със среден резултат от 199 точки за всяко финално участие, тя неизменно се представя на най-високо ниво.

Миналата година беше особено запомняща се за Украйна, тъй като сензационният оркестър "Калуш" отнесе заветния трофей с невероятно трогателното си изпълнение на "Стефания".


Тази година участието на Украйна вече предизвика оживление, като дуото за електронна музика "Творчи" е считано за един от основните фаворити. Със своето парче "Heart of Steel" те са готови да подпалят сцената и да продължат успешната история на Украйна на Евровизия.

Русия

Въпреки миналото на Русия като една от най-успешните държави в най-новата история на Евровизия, в момента страната е изправена пред продължаваща забрана за участие в конкурса след нахлуването на Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г.

Русия дебютира за първи път на Евровизия през 1994 г. и спечели конкурса през 2008 г. с изпълнението на песента "Believe" на Дима Билан.


Настоящата забрана обаче хвърля сянка на несигурност върху бъдещото им участие в конкурса.