От векове златото е единица мярка за богатство. Металът се е превърнал във фикс идея за поколения хора. Заради него са съсипвани и отнемани животи, водени са войни, вършени са неописуеми неща. Но тук въпросът е друг: Защо точно злато? Вярно е, че това не е единственият ценен метал, използван за разплащане. Правени са монети и от сребро, и от мед, но златото някак запазва статута си на мерител за богатство.

Причината за избора на точно този метал може да е много проста, пише сайтът Iflsience. Може би всичко се крие в химическия му състав. И в блясъка, разбира се. Та кой не иска да блести. Тази теория е развита преди повече от десет години от учения от Колумбийския университет Санат Кумар.

Преди да бъде използвано като средство за разплащане от злато се правят предимно накити. След това обаче хората осъзнават колко ценно може да бъде и така се ражда култът към него.

10-те най-забележителни археологически находки в светаARTnews класира 10-те от най-важните археологически съкровища в света. Те осветляват културите, които са ги оставили

Златото е идеалният метал за валута поради няколко причини – то почти не реагира на други химични елементи, сравнително рядко и устойчиво е, а и има и ниска температура на топене.

Тези качества са доста важни. На първо място е устойчивостта. Златото не се изпaрява, не се чупи лесно, трудно корозира. Ако човек погледне Менделеевата таблица, осъзнава, че изборът на точно този елемент е някак логичен.

Част от елементите са газове. Има алкални метали като литий и натрий. Те се срещат сравнително често, но пък са силно реактивни. Едва ли някой би искал да носи в кесията си монети, които могат да се подпалят при контакт с въздуха. Общо 38 са радиоактивните елементи, т.е. те също трябва да се изключат от опциите за универсална валута. И така от общо 118 елемента остават трийсетина.

Но когато става дума за средство за разплащане, то трябва да е и сравнително рядко срещано. Така се стига до родий, паладий, платина, сребро и злато. Съществуването на родий и паладий обаче е открито доста късно – едва в началото на XIX век. Т.е. в древността хората няма как да са знаели, че могат да ги ползват.

Нова технология улеснява извличането на златото от електронните отпадъци Ключовият елемент в нея има графенът или двуизмерният въглерод

Платината също е нелош избор за метал за разплащане. Проблемът при нея обаче е много високата температура на топене – 1768 градуса. С днешните технологии това вероятно не би било пречка, но преди векове си е било сериозна спънка.

Така в списъка остават само златото и среброто. И двата метала са експлоатирани сериозно за направата на пари. „Короната“ обаче остава за златото.

Някои специалисти твърдят, че да се говори за богатство в злато в днешно време е остаряла концепция. Все пак живеем в ерата на дигиталните технологии и криптовалутите. Въпреки това обаче вероятно в света няма държава без златен резерв, ресурс, който обикновено се пази за изключителни случаи. Десетилетия златото е използвано за обезпечаване на банкнотите, която всяка централна банка издава.

Но освен чисто паричната му стойност при златото има и нещо друго. Това е психологическият ефект. От гледна точка на стабилност и увереност за богатство едва ли има материал, който да гарантира това усещане повече от златото.