Сините значки за верификация на профила в Twitter бяха върнати за акаунти с повече от един милион последователи, съобщи BBC.

Бионсе, Хари Кейн и Виктория Бекъм получиха обратно характерните отметки на платформата, без да плащат за абонамент.

Акаунтът в Twitter на BBC News също е получил своята златна значка, без да се плаща за нея, допълва медията.

Промените може би са знак, че собственикът на компанията Илон Мъск дава крачка назад от решението да премахне знака за верификация от всички профили, които не си плащат за абонамент.

Twitter изтри верификацията на папата, Тръмп и още десетки знаменитостиБаскетболната звезда Леброн Джеймс и писателят Стивън Кинг, обаче запазват отметките

Преди платформата да бъде купена от Мъск, синият тик беше значка за проверка, която се даваше безплатно от Twitter, припомня BBC. Тя се използваше като инструмент за удостоверяване на автентичността, предназначен да помогне за спиране на фалшиви акаунти и разпространение на дезинформация.

Сега обаче, значката е символ, че даден акаунт се е абонирал за премиум услуга, наречена Twitter Blue, като плащането е свързано с процес на проверка. Има различни цени в зависимост от това къде е направен абонаментът, но средно излиза около 8 долара на месец.

От миналия четвъртък (20 април) потребителите, които не плащат абонаментната такса, започнаха да губят отметките си.

Илон Мъск загуби $13 млрд. за 24 часа и това може да не е краят на спадаПазарни анализатори, следящи Tesla, предполагат, че той може да понесе огромен удар, пише Fortune.

Телевизионният оператор Джеймс О'Брайън, който има 1,1 млн. последователи в социалната мрежа, е един от тези, които вече са си върнали синия тик.

Той потвърди, че не е платил за акаунта си и допълни, че някои профили с по-малко от един милион последователи също са възстановили значките за верификация, "помазани изцяло по преценка на Илон Мъск".

Елиът Хигинс, основател на разследващата организация Bellingcat, също потвърди пред BBC, че верификацията на Bellingcat му е върната безплатно.

Мъск твърди, че сам е платил за абонаментите от името на писателя Стивън Кинг, актьора Уилям Шатнър и баскетболиста Леброн Джеймс, които разкритикуваха схемата. Позовавайки се на съобщение, че премахването на сините отметки от акаунтите ще се извърши ръчно, BBC допуска, че процесът може да продължи през следващите дни и едва тогава да стане ясно дали някои потребители ще ги запазят.

Илон Мъск пред BBC: Управлението на Twitter прилича на влакче на ужаситеПредприемачът мултимилиардер заявява още, че ще продаде компанията, ако се появи правилният човек

Стартът на Twitter Blue беше труден. Реформата се забави, след като се появиха фалшиви акаунти, представящи се за официални организации, а през последните седмици и новите абонати, и предишните проверени акаунти изглеждаха по един начин.

Илон Мъск обясни, че финансите на компанията са били в тежко състояние, когато той е поел управлението и че Twitter е работил на загуба от 4 млн. долара на ден.